Annons
Annons

28 september International Safe Abortion Day

#ståuppföraborträtten

Åh nej, ska hon bli sådär obekväm och kontroversiell nu igen?

Njaeee.

Jag ska uppmärksamma en sak. Om det är obekvämt och kontroversiellt ligger i betraktarens öga. Viktigt är det hursomhelst.

Kvinnor har alltid avslutat oönskade graviditeter. Alltid. Sedan vi bodde i grottor. För somliga har det varit oerhört smärtsamt och lett till år av trauma. För vissa har det varit en befrielse. För ytterligare några har det varit en rätt neutral händelse. Ja, jag vet att det är så. Rätt grovt indelat, men de flesta faller inom någon eller några av ramarna. Nej, jag kan inte ange källa på det eftersom har livslång och absolut tystnadsplikt, men jag har mött många kvinnor som delat sina berättelser.

Annons

Din kompis har gjort det, din mamma har gjort det, din mormor har gjord det, din granne har gjort det, du har gjort det. Abort.

Poängen är att det inte spelar någon roll vad någon enskild människa eller rörelse tycker. Kvinnor har alltid och kommer alltid att hitta sätt att göra abort. Frågan är om vi vill rädda liv och bekräfta människors rätt till säker vård. 50000 (femtio tusen) kvinnor dör årligen i länder där abort är förbjudet, till följd av illegala aborter. 7 miljoner skadas allvarligt. Att äta krossat glas, dricka blekmedel eller den urgamla metoden att föra upp spetsiga föremål i underlivet är inte värdigt för någon. Inte för kvinnan, inte för embryot.

Jag vet att det som kristen och präst kan vara kontroversiellt att skriva ett sånt här inlägg. Eller tja, det finns nog en uppfattning om att det är kontroversiellt. Faktum är att jag i ett inomkyrklig sammanhang är rätt mainstream. Kyrkan är ingen åsiktsgemenskap, det har vi aldrig utgett oss för att vara heller.

Jag har aldrig gjort abort. Jag har aldrig stått inför valet. Inte för att jag varit duktigast på att skydda mig eller ”hållit på mig” utan för att jag levt samkönat. Då blir det liksom inga kiddoz utan hjälp. Sedan jag träffade Mediappan har jag en gång tagit ett dagen efter-piller. Nej, jag kände ingenting i själen. Jag blev illamående och var tacksam. Skulle jag, trots bra skydd, bli gravid nu så skulle jag ställas inför det oundvikliga i att göra en abort. Jag kan inte gå igenom en graviditet till. Här kan man läsa om varför. Jag har inte tänkt efter kring hur det skulle kännas, men två saker vet jag: 1) jag skulle inte vara utsatt på samma sätt som unga, ogifta kvinnor. 2) Jag bor i Sverige och skulle få bra, säker vård.

My womb, my decision.

Detta var dagens viktiga budskap. Säkra aborter räddar liv! Kolla gärna på International Safe Abortion Day för mer info! Kunskap är makt, glöm inte det!

 

 

(0)
(0)

1 kommentar


 

Annons

Laddar