Annons
Annons

Årskrönika 2017

Så blev det nyårsafton. Igen.

Jag känner att jag inte riktigt har hängt med den här hösten. Att det liksom redan är dags för att börja ett nytt år. Ska vi inte förlänga 2017 lite? Så att alla hänger med i årets svängar, menar jag. Med alla menar jag mig själv. Eller jaha…vi befinner oss alltså i en sån där situation igen, en sån där inte hela världen kretsar kring mig. Ajfan, hate it when it happens.

Annons

2018. Undrar var som händer då? Några saker vet jag (förutsatt att alla har hälsan och att zombieapokalypsen inte plötsligt står för dörren). Jag ska få ett skolbarn, med allt vad det innebär. Jag ska fylla 36 med allt vad det innebär. Det ska bli vår, sommar och höst. Och dessförinnan ska vi överleva en vinter.

Såhär års är det ju lite inne att göra en blick på vad som hänt under året. Det tänkte jag göra nu! Är ni med?

Vinter

Jo, det blev ju vinter även i Skåne. Det brukar bli det någon vecka i typ februari. Det är lika vidrigt varje år. Livet efter julen präglas ju väldigt mycket av vardag, väntan på januaris barnbidrag efter julens excesser och någon slags hysterisk jakt efter vårtecken. Undran om livet någonsin skulle komma tillbaka var ständigt närvarande under vintern 2017.

Men tänk, plötsligt kom barnbidraget in på kontot, samtidigt som Trump svor presidenteden…och plötsligt en dag fanns det små snödroppar att titta på och älska för sin trotsighet.

Vår

Och till sist kom den! Våren! Jag trodde nästan vi hade förlorat kampan mot vintern. Det tror jag varje år. Precis som att jag varje nyårsdag tvivlar på om Ivanhoe ska vinna slutstriden och välja fel fru. Ändå händer det! Våren kommer lika säkert som Ivanhoe sticker svärdet rakt i den där korsriddaren Le Boef eller vad han heter och gifter sig med töntBarbie när han kunde ha rymt med snygga judinnan…och ja, på samma sätt så bryter liksom våren fram. Det hände 2017 också! Det blev födelsedagar (3 av 4 Öhmans är födda i mars -april), påsk, Londonresa med Storebror… och terror. Det var först häromdagen, när jag såg en tillbakablick på tv som jag insåg vilken märkligt undantagstillstånd som rådde i Sverige just den kvällen. Lamslaget. 

Sommar

Åh underbara sommar! Ljuvliga, fantastiska, efterlängtade sommar! Allt som kan slängas på en grill, grillades. Mediappapan hade baluns för att fira att han vandrat på jorden i 30 år och vi fullkomligt vältrade oss i semester, kräftor, flädersaft och uppesittarnätter. Det var fint. En riktigt fin sommar. För barnen ett långt sommarlov och för mig en jobbsommar med många fina möten…och ofina, när någon tyckte att min dator var allmänt gods.

Det slår mig mer och mer, hur mycket jag än älskar mitt jobb, hur mycket semestern betyder. Hur jag måste få återhämtning. Inte så mycket lugn och ro, då blir jag stressad…men återhämtning, intryck som inte är förknippade med arbete. Onsdagsgodis och tisdagsfest…eller snarare hur mycket det kan betyda att inte riktigt veta vilken dag det är. Åh vad jag längtar till sommaren!

Höst

Men ändå, åååhhhh vad skönt det var när vardagen satte igång igen. När barnen fick läggdagstid och det blev falukorv och makaroner till middag. Vardag är vår styrka. Vi har kunnat hålla ihop såhär länge för att vardagen vi skapar tillsammans är…tja, nice. Vi har det nice. Vi vältrar oss inte i romantik, men vi kan det här med vardag. Annars är hösten ju rätt vemodig för alla oss som inte gillar mörker. Osvikligen blir det ju mörkare och kallare.

Jag fyllde 35, en bra ålder. Jag trivs som 35. Dessutom fick jag en väderstation. Mitt inte allt för kända intresse är just väder. Extremt konkret fysik = bra form av naturvetenskap för en som har lite svårt med siffror.

Annars präglades hösten mycket av #metoo. Tänk att vi vågade! Tänk att branch efter branch, kvinna efter kvinna faktiskt ställde sig upp och slog näven i bordet. Nog nu! 

Och sedan blev det jul igen. En riktigt god jul, till och med! En fridfull, glad, bullrig och stämningsfull jul. Hemma och i kyrkan, i hjärtat och i kroppen. En så god jul att den nog kan kännas ända fram till påska.

Så, då återstår bara för mig att önska just dig och de dina ett riktigt gott nytt år. Hur du än har det och var du än är så önskar jag att 2018 blir ett bra år. Tack för i år! Nu blickar vi framåt!

Gott nytt år!

(9)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar