Annons
Annons

De tre p:na

Tre P- prestationsångest, panik, picknick.

För 25 år sedan var jag på avslutningspicknick med min konståkningsklubb. Allt var väldigt festligt! Föräldrar och barn samlades i parken där vi hade så kallad ”barmarksträning” på somrarna eftersom stadens ishall inte kyldes ner under sex månader. Vid just det här tillfället hade mina föräldrar inte hunnit med själva picknickmomentet. De jobbade heltid och picknicken hade en helt absurd starttid för en vardag i juni, typ klockan 16. Följaktligen togs beslutet att en stor mjukglass från stadsparkscaféet är både tillräckligt festligt och tillräckligt energitätt för att utgöra en helt ok picknick. Vad tror ni hände? Jo, andra föräldrar började ge dem gliringar. Obs, sant!! Tunnbrödsrullande viktigpettrar kritiserade hej vilt!

Annons

Jag är impad av deras sinnesnärvaro, att de inte flippade, att de lugnt log och förklarade att tid att packa picknick till klockan 16 inte fanns. Då var jag väl inte så impad, utan tyckte nog att det var pinsamt. Idag kan jag känna att de var ganska balla som inte föll för trycket. Jag undrar fortfarande hur de andra familjerna hade burit sig åt.

Idag är det Öhmans tur för picknick. Och jag får SÅN prestationsångest. Jag har inte lika lätt att iskallt ba tjacka två mjukglassar och slappna av. Dessutom finns ingen glasskiosk på picknickplatsen. Istället handlar jag såna saker vi aldrig annars handlar, för att liksom duga. Jag får ju ge mig. Jag skapar ju bara prestationsångest hos andra. (Förresten, detta är viktigt:  jag tror mig vet att en pedagog eller två ibland läser bloggen. Detta är absolut inte ert fel eller någon kritik, sommarpicknicken är jättetrevlig. Det är ju bara jag som stressar upp mig i onödan.)

Duger att visas upp, förhoppningsvis även ätas

Vanligtvis förgiftar jag ju barnen med oekologisk saft alldeles för ofta, men det ska ju ingen människa få reda på, så till picknicken köper jag DYR superekologisk saft och (detta är det sjukaste av allt!) separat förpackad miniost (sån röd i någon slags mjuk stearin, ni vet). DEN KOSTADE 23 SPÄNN! 

Den absurda osten!

I denna blogg har jag en gång lovat att vara good enough, men jäklar i lådan vad jag bryter det löftet idag. Till nästa år ska jag skärpa mig. Nästa år ska jag sitta med färdigköpta pannkakor och giftsaft. Nästa år ska jag gå runt till de andra föräldrarna, på de utsprida filtarna, titta dem djupt i ögonen och säga: din picknick duger, jag tror att du vill dina barn väl även om juicen är full av socker och besprutad frukt. 

Den inre dialogen: ”Får man ha kex eller är man en dålig förälder då? Nej, du kan ju inte komma med kex, picknicken ersätter ju middag! Men det är ju lite festligare middag. Köp jordgubbar, ingen kan säga något om jordgubbar så länge de är svenska. Ok, ok, ok jag köper jordgubbar…”

 

(38)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar