Annons
Annons

#delapådet

 

delapadet

Länsstyrelsernas kampanj #delapådet, delapadet.se

”Var har du bebisen då?”

Jag trodde jag hade missuppfattat frågan, inte riktigt förstått vad personen faktiskt frågade. Så lite trevande, svarade jag ”jaaa, den äldste är på förskolan några timmar och bebisen är med sin pappa…?”

Annons

”Jahaja, funkar det bra då?”

Då fattade jag att personen som stod framför mig faktiskt, på allvar, hade undrat var bebisen var. Jag vet inte riktigt var jag ska börja bryta ner frågeställningen. Trodde personen på riktigt att jag hade lämnat bebisen ensam?

Följdfrågan är också intressant. Inte för att den inte är menad att vara trevlig. Det hade den säkert varit, om den hade varit riktad till den hemmavarande föräldern just som förälder, av intresse och omsorg, och inte till den arbetande föräldern i misstro mot att lämna ett spädbarn till den som inte burit och fött fram barnet.

Var har du barnet? Där har jag barnet!

Titta! En pappa som kan gå till bvc, vad duktig han är!

Söndag klockan 11, högmässa. ”Är pappa barnvakt idag då?” ”Nej, pappa är inte barnvakt, pappa är föräldraledig.” Hans jobb var  då att vara heltidspappa, mitt jobb var och är att vara heltidspräst. När jag kom hem, var vi heltidsföräldrar båda två. Fortfarande är Mediapappan ofta heltidspappa på helgerna och jag heltidsmamma på måndagar. Tisdag-fredag delar vi på det. Svårare än så är det inte.

Jag har börjat jobba när barnen varit runt 8-9 månader. Båda barnen har slutat amma av sig själva vid 4-5 månader. Båda barnen är supertighta med sin pappa. När storebror var riktigt späd jobbade Mediapappan dessutom bara 25% och var hemma resten. Nej, vi bodde inte i palats, vi hade en skruttig bil och vi åt sällan oxfilé (vi åt inte kött alls faktiskt). Men vet ni vad, vi klarade oss jättebra!

Var har du barnet? Där har jag barnet!

Var har du barnet? Där har jag barnet!

Var har du barnet? Där har jag barnet!

Var har du barnet? Där har jag barnet!

Var har du barnen? Där har jag barnen!

Var har du barnen? Där har jag barnen!

Det handlar om det lilla barnets rätt till båda sina föräldrar, där det finns två föräldrar (och där båda föräldrarna är vettiga i någon mån). Det handlar om att få lov att älska sitt arbete och inte skuldbeläggas för att man längtar tillbaka dit, även om man är den som varit gravid. Det handlar om att värdera föräldrar lika. Vill ni inte dela rakt av? Passar det inte er familjesituation? Det lägger jag mig inte i, alla familjer är olika. Sluta värdera, är det jag säger. Mammor som jobbar, pappor som byter blöjor – hylla varandras kompetenser och föräldraförmågor istället för att sänka dem. Ta chansen, är det jag säger.

#delapådet

(66)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar