Annons
Annons

Det perfekta barnkalaset

Glassbåtar som lagt till vid fruktspettsön. Bild: Sebastian Öhman 

För exakt fem år sedan, så tänkte jag på barnkalas. Det är sant! Jag var höggravid och låg på en brits på specialförlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Jag hade fått konstiga nässelutslag över hela kroppen och vi hade åkt in för att kolla så att bebisen inte blivit påverkad av att hela jag var täckt av pestliknande flammor. De visste inte var de skulle göra av mig, så de stoppade in mig på specialförlossningen och gav mig saft. Sen fick jag åka hem och inte klia, bara gråta. Rimlig behandling, såhär i efterhand. Just där och då tänkte jag mycket på barnkalas faktiskt. En höggravid kvinna är inte alltid fullständigt logisk i sin oro. Hur ska vi reda ut barnkalas? Vi är ju duktiga på att styra upp fest, men barn idag ska ju ha så avancerade fester. Det räcker inte med korv och en Big Pack tresmak med ljus i längre. 

Annons

De första åren var ju lugna och ingen förväntade sig några stordåd till barnkalas. Förra året fixade farmor ett perfekt fyraårskalas, men kalas för kompisarna var fortfarande inte aktuellt. I år däremot, stod det klart att ett kalas var av nöden krävt. Prestationsångesten från specialförlossningen kom tillbaka med full kraft. Hur ska vi reda ut detta? Tänk om ingen kommer? Tänk om han är på sitt alldeles speciella strulpelle-humör? Tänk om alla börjar bråka? Tänk om någon är tokallergisk mot allt?

Han valde pirater som tema, helt utifrån utbudet av inbjudningskort på kalashyllan i vår närbutik. Ambitionsnivån var satt. Det finns fjärilar, fotbollar och pirater, vad vill du ha för kalas? Utan att tidigare varit det minsta intresserad av pirater, så blev det genast spännande. Skönt tyckte jag. Av de tre kategorierna fjärilar, fotbollar och pirater känner även jag mest för pirater (det är ju sexigt med kriminella män i kråsskjorta, det vet alla).

Vi planerade, önskade, sorterade bort orimliga önskningar, hade långa samtal om att presenter inte är det viktigaste (jojo, dra den om att frukt är naturligt godis också. Lögn och förbannad dikt!), planerade, handlade, fixade, trixade, hade problem att somna kvällen innan…sådär som det ska vara. Jag är så spänd för mitt kalas, mamma!

Och visst gick det! Över förväntan, dessutom.

Fina höggravida Johanna på en brits på specialförossningen på Östra sjukhuset, slappna av! Bekymmer du aldrig ens kunnat tänka dig ligger precis runt hörnet, men just barnkalas är inte ett av dem. Om 36 timmar har du honom i famnen, efter att ha kämpat tillsammans i 16 timmar. Du vet ännu inte vem du ruvar på, men du ska veta att han styr världen som en korrumperad piratkapten. It’s his way eller plankan och du kommer ägna stora delar av din vakna tid med att försöka styra honom rätt. Du vet ännu inte om hur det är att titta på Alfons klockan fem på morgonen, men du vet inte heller hur det känns att precis ha vinkat av den sista gästen på det första barnkalaset och se den lille piraten dansa runt och sjunga jag hade ett så häftigt kalas!

Dessa vill jag ha på mitt kalas! Seriöst, fyller du 5 eller 75?

Arrrgh

 

Sen åkte barnen till mormor och morfar. Vi åkte hem och drack vin. Tystnad. Vin. Hämtmat.

 

(27)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar