Annons
Annons

En jul när mor var liten…

Vissa morgnar har vi kvalitetsvuxentid på badrummet. Vad barnen gör, vet vi inte riktigt. Vi tror de kollar på TV eller leker, men de kan lika gärna klättra i bokhyllor eller dricka kemikalier.

Vad vi gör? Vi tvättar håret.

Annons

Jag har väldigt tunt och kort hår, Mediapappan har axellångt, supertjockt hår. Ingen pallar eller hinner duscha, men vi står båda två böjda över badkaret, tvättar och pratar. Jag gör detta varje dag, men Mediapappan har en hårkvalitet som inte kräver den omsorgen. Han har inte heller en grabbnäve vax i, utan tar en lite mer elegant fingertoppsdopp och bara slätar till. I hemlighet är jag hatavundsjuk på hans prinslockar. Ändå, någon gång i veckan är det realtid för äktenskapet 06.45 i badrummet.

julselfie

Äntligen är barret fixat och då talar jag inte om granen. Min fina kompis Maja kom i lördags och fixade undan skatboet till förmån för någon slags 90-talslugg. Gillar’t!

Idag under tvagningen avhandlades julpysseldagar i barndomen. Han mindes dem uteslutande med glädje. Mina minnen var mer ångestladdade, men med en positiv klang ändå. Det sjuka är, att med en geografisk skillnad på 25 mil, så har vi vuxit upp med nästan identiska julpysseldagar i skolan. Alla delades in i grupper, fick gå till olika klassrum med olika aktiviteter, alla fröknar (det hette så då!) hade sitt eget pyssel, som de hade sparat från en veckotidning år, efter år, efter årHur kunde tidningen ha hållit så länge? Förvarades julveckotidningarna från 70-talet i skolans arkiv, inbundna i böcker, handhavda endast med vita bomullshandskar?

Vi lärde ju oss egentligen aldrig att fläta ett snyggt hjärta och vedpinnetomten i slöjdsalen fick liksom aldrig något riktigt ansikte, men jädrar i lådan vad jul det blev efter de där pysseldagarna.

joliten

En jul när mor var liten…prästmorsan, modell ’86, till höger.

Sen försvann de på högstadiet. Blev vi för coola för pysseldagar? Hade franskfröken och kemimajjen inte lyckats spara sina veckotidningar? De kanske försvann när franskfröken pluggade vid Sorbonne och brände sin bh?

Länge leve julpysseldagarna, schottisdansen i gympasalen, grötlunchen i matsalen och apelsinkletiga fingrar som förgäves försöker få ihop den sista knöliga flätningen i pappershjärtat.

Nostalgi slut om 3…2…1. Nu är det nu och nu är det jul 2016! Hur jag vet det? Tja, det var julfest på förskolan idag och hem kom både pyssel och julklappar med exakt likadana russinpaket som jag fick för 30 år sedan. It’s beginning to look a lot like christmas!

julfestbarn

Redo för julfest. Kakan återanvänds, vi spiller inte på nya julklänningen riktigt än. Gäller även skjorta.

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar