Annons
Annons

Födelsedagskalas!

Jag var på födelsedagskalas idag. Man är det ibland som präst. De flesta församlingar jag jobbat i har bjudit in 75-, 80-, 85- och 90-åringar (och alla över 90) till kalas någon gång om året. De som fyllt sedan senaste gången får en blomma, alla som vill får tårta. Det är fint. Många som är över 80-90 är sist kvar i kompisgänget och/eller har barn och barnbarn långt iväg. Det känns viktigt att fira!

Annons

På dessa kalas sker alltid någon form av underhållning. Idag blev vi underhållna av en mycket duktig pianist, det var trevligt. Bra mycket trevligare än när jag för ca 10 år sedan, nästan helt ny och grön på prästfältet plötsligt fick en mick i handen och förväntades sjunga. Obs sant! Här! Ta micken, vi ska sjunga Dan Andersson nu. Och sen Taube! Eeeh ok…host, harkel…*åååmkring tiggar’n frrrrån Louåååssssa…eeehh* Då ville jag sjunka genom jorden och undrade hur dum i huvudet jag var som valde ett yrke där du kan bli ombedd att sjunga Tiggaren från Luossa utan förvarning.

Lyckligtvis behövde jag bara sjunga födelsedagssång idag. Inga döda visgubbar hemsökte mig.

Fast det gjorde de ändå…

Jag kan nämligen inte sluta undra hur det kommer se ut när jag fyllt 85. Hur kommer underhållningen se ut då? Idag spelades en del av de riktigt berömda klassiska verken, lite Debussy och Grieg typ, och de får vi väl anta att de överlever 50 år till. Musiken alltså, gubbsen är ju stendöda. Men sen spratt det till i de sköra benen när det bjöds på lite Povel Ramel. Ärligt talat, Johanssons boogie-woogie-vals lär ju inte spelas som underhållning när jag fyllt 85…

Kommer det bjudas in en duktig sångerska som övat in Beyoncé (hela salen, full av 80-plussare ropar AAALL THE SINGLE LADIES!)? Den lär ju vara en klassiker.

Undrar om det blir önskesånger? Då ska jag önska Gangsta’s Paradise av Coolio. Alla kommer säga Jaaa! Den gamla klassikern! Sen ställer jag mig upp på mina bensköra knän, lyfter rullatorn högt mot himlen och tar i för full hals:

I’m an educated fool with money on my mind
Got my ten in my hand and a gleam in my eye
I’m a loc’d out gangsta, set trippin’ banger
And my homies is down, so don’t arouse my anger, fool

Och födelsedagskalaset 2068 på en församlingsgård någonstans i Sverige, kommer alla minnas med glädje. Vilken fin allsång det blev!

 

(12)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar