Annons
Annons

Freden, vaccinet och potäterna

Så! Nu är det vardag, jag är tillbaka i wifi-tätt område och allt är som det ska. Nu kör vi rakt in i kaklet med bloggen hela våren, eller hur?!

Som vanligt så tycker jag en massa. Jag gör det rätt ofta – tycker och tänker.

Nu tycker jag – och är dessutom arg på kuppen.

13 stycken fall av mässling har nu rapporterats från Göteborg. I två Norrlandslän pågår utredningar. Mässling. Känn på ordet. Mässling. I vår kultur och i vår tid, så dör vi av cancer, hjärt-kärl och ren skär ålder.Forskningen går hela tiden framåt. Behandlingar, både förebyggande och botande/lindrande, utvecklas ständigt och diagnoser som innebar en dödsdom för bara 10 år sedan kan idag behandlas. Oavsett, så dör vi. Det kan (och ska) liksom inte behandlas. Men mässling har inte varit ett dödshot på många decennier. Ingen har behövt oroa sig för sjukdomar som mässling, difteri och kikhosta på många år – även om det faktisk är åkommor som kan ta livet av oss. Vi dör inte i mässling i Sverige 2018. 

Annons

Eller?

Nej nej, jag vet att ingen är död. Än. Jag tänker inte heller måla fan på väggen och påstå att apokalypsen är nära på grund av ett mässlingutbrott. Jag tänker däremot ge en rejäl uppsträckning till föräldrar som väljer bort det svenska vaccinationsprogrammet. Redan 1833 myntade min kollega Esaias Tegnér uttrycket att det var freden, vaccinet och potäterna som låg till grund för den tidens snabba befolkningsökning. Barn överlevde sin barndom, helt enkelt. Fred ger stabilitet i familjer och ekonomi, vaccin ger skydd mot sjukdom och potäterna näring för att växa. Det är rätt enkelt.

Säg inte att vi 200 år senare ska backa den utvecklingen! Vi är inte immuna mot farsoter av oss själva, det är inte magiskt – det är vetenskapligt.

Tydligen står det nu vakter vid Östra sjukhuset i Göteborg för att förhindra att människor som inte är vaccinerade kommer in och utsätter sig själva och andra för fara. För det är fara. Mässling är ingen söndagssjukdom som gör en lite trött. Här kommer en saxning från sjukvårdsupplysningen: Mässling är en mycket smittsam virussjukdom, som orsakar hög feber, utslag och hosta. Det finns ingen behandling mot mässling. Sjukdomen kan leda till följdsjukdomar som lunginflammation eller hjärninflammation. Hjärninflammation kan vara livshotande eller ge skador som inte försvinner. Mässling är i dag ovanlig i Sverige och har minskat kraftigt i världen sedan vaccinationer införts i många länder. Det är ändå fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna för barn i världen. (www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Behandlingar/Vaccinationer-av-barn)

Nej, jag köper inte allt staten säger till mig. Jag litar inte blint på vad olika institut och forskare säger. Jag kollar gärna upp vem som betalar forskningsprojekt och vilken agenda som förs fram. Jag är inte dum, utan lagom skeptisk.

Just nu, så står vi dock inför faktum: vaccinera eller stå inför situationen att vi drabbas av de sjukdomar våra förfäder kämpade hårt med att utrota, genom fred, potäter, en jämlikare sjukvård, hygienmedvetenhet, penicillin – och vaccin.

Punkt och slut!

Nyvaccinerad Storebror, 5 månader. Jo, lite medtagen…dock inte lika medtagen som om han hade drabbats av difteri, stelkramp, kikhosta, polio eller pneumokocker.

(82)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar