Annons
Annons

Gås med krås

Vingen är min! 

Den viktigaste högtiden i min skånska familj är gåsmiddagen. Varje november börjar vi ladda för en rejäl middag med varenda äckligt tillbehör som finns. Brysselkål och kokta äpplen med katrinplommon (ja, ni hör ju). Det fina är att någon gillar lite av varje. Alltså, allt äts ju, men ingen gillar allt. Jag älskar brysselkål. Min mamma gillar de där läskiga äpplena och Lillasyster gillar…tja, hon gillar finkläder och kalasstämning.

Annons

Min mamma är också extremt nöjd över att båda hennes barn har gift sig med gåslovers. Varken jag eller min bror tycker att gås är särskilt gott. Våra respektive däremot, ickeskåningar, är galna i gås.

Redan på förmiddagen hade Lillasyster förberett sig. Storebror var på kalas hos en kompis på förmiddagen och Lillasyster var noga med att hon faktiskt också skulle på kalas. Med kompensationsfika i högsta hugg förklarade hon att jag ska på kalas, men inte äta gås! Nähä, halvlyssnade hennes mor och undrade vad hon då skulle äta. Spagetti och köttfärssås! Så du tycker att mormor ska göra spagetti och köttfärssås på gåsmiddagen? Ja!? 

Sagt och gjort. Väl på plats runt gåsmiddagsbordet, skickades de dignande faten runt. Jag satt bredvid Lillasyster och försökte lägga för henne lite av varje. Potatis? NEJ! Sås? NEJ! Gås? NEJTAAAACK! Rödkål? NÄÄÄJJJ! Gelé? JA! TVÅ! Två? TVÅ! EN DÄR OCH EN DÄR! Lilla gåsdiktatorn pekade bestämt på två ställen på sin tallrik, gick med på att smaka ett katrinplommon och var sedan extremt nöjd över sin tallrik.

Nöjd gelélover

Jag hör dig, Lillasyster. Gelé är ganska nära något vi kan kalla livets mening. Egentligen behöver vi inget mer. Jag tror aldrig du kommer få äta spagetti till gåsen, men så länge du äter gelé så behöver du aldrig ens titta på brysselkål eller undra varför någon ens kom på tanken att…koka äpplen…och stoppa katrinplommon i.

(15)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar