Annons
Annons

Grattis!

18 september. (Igår). En storebror blir bryskt väckt av sin ömma moder. Upp nu, familjen Öhman, alla måste upp NU! Barnen! Nu! 

Storebror sätter sig plötsligt käpprätt upp i sängen (vi var fyra stycken i en säng dimensionerad för två, som så ofta). Mamma! Du måste kolla om någon av oss har namnsdag idag. Va?! Nej, det är ingen av oss som har namnsdag idag. Kom igen nu, dina kläder ligger där. Men mamma, du kan väl ändå kolla? Jaja, *suck och stön, pust och frust* jag ska ändå ut i köket, men det ÄR ingen av oss som har namnsdag idag. 

Annons

Bara det att…Storebror hade namnsdag. Inte tilltalsnamnet, men precis som extremt, enormt, orimligt många andra gossar födda 2012, så fick han även namnet Lukas.

Bara det att…han omöjligen kunde veta att det var hans namnsdag. Han gillar almanackan. Han gillar att räkna hur många dagar det är kvar till jul. Han kan läsa. Så visst, i teorin hade han kunnat flytta en pall till väggen där almanackan sitter, klättra upp på den och läst alla namnen i oktober.

Bara det att…han inte vet vilket datum det är. Jul är på 24 har han koll på. Jag fyller år 11 april vet han också. Sen tar det stopp. (Med all rätta. Herregud, jag vet typ bara när det är jul och när jag fyller år).

Storebror, det ÄR din namnsdag! fick jag ju genast ropa. Det är Lukas-dagen idag!

Då får vi tårta! Jag ska berätta på samlingen att det är min namnsdag och att vi ska få tårta!

Får vi tårta? Ja, tydligen får vi det på namnsdagar. När Lillasyster hade namnsdag i somras blev det tårta och givetvis praktiseras millimeterrättvisa i detta hushåll. Och om något berättas på samlingen, så räknas det väl som en absolut sanning?! (Lillasyster hade dock inte namnsdag, utan Halmstad. Grattis på namnsdagen! Ja precis, det är min Halmstad idag.

Om jag är stolt över något i mitt och Mediapappans föräldraskap, så är det att vi uppfostrar barnen enligt devisen firas bör det som firas kan. Livet är för kort för att inte fira varenda liten sketen bemärkelsedag. En frusen kladdkaka för 35 spänn gör ibland all skillnad i hela världen. Glöm aldrig det, finbarnen, glöm aldrig att det är värt att kolla almanackan för säkerhets skull. Bakom varje hörn väntar en liten fest!

Ps. Mysteriet kvarstår dock – hur i hela världen kom han på idéen att kolla almanackan?!

 

 

(17)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar