Annons
Annons

Hemberedskap

Vår beredskap är god…

En svensk tiger…

Det är ju lääänge sedan, i ett helt annat Sverige, som det talades om beredskap och tysta blågula tigrar. Men nu är det på tapeten igen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar alla svenskar att rusta sig, att ha hemberedskap.

Annons

Jag har ju tittat för mycket på the walking dead. Jag myser nämligen lite när jag tänker på det. Jag fattar ju att det låter heeeeelt absurt. Vad är egentligen mysigt med kris? Absolut ingenting är mysigt med kris, svarar min intellektuella hjärna direkt. Min äventyrslystna underhållningshjärna däremot, tänker ju att det ändå nog kan vara lite som på TV. Lite mysigt att dra runt i övergivna städer och länsa apotek på antibiotika och mataffärer på konserver. Ja, ni hör ju hur töntigt det låter. Jag fattar ju att jag inte kommer dra land och rike runt i balla kläder, vara tokstark och leda ett helt band av överlevare. Så, jag fortsätter dagdrömma lite om det och försöker istället leva liiiiite mer i verkligheten.

För i verkligheten har MSB upptäckt att svensken i allmänhet är dåligt förberedda på kris. Med kris menar de ju inte zombieapokalyps, utan typ långvariga strömavbrott och extremt väder. Och ja, i förlängningen också krig. I maj kommer skriften Om kriget kommer. Senast den kom var 1961. Då var det kallt krig, kapprustning och darriga presidenthänder som var lite för sugna på kärnvapenknappen. Nu är vi liksom där igen. IS, Putte Putin, Li’l Kim och The Don är ju rätt sugna på att smälla upp oss i en enda stor nebulosa av radioaktivitet. Sådär kul, tycker resten av världen och MSB vädjar om att genomsnittshushållet kan försöka att klara sig åtminstone 72 timmar.

Erkänn att det är en jätterolig bild, för de har så himla mysigt. ”Kris älskling, gud va mysigt! Känns ju som när vi tältade innan barnen kom, *blink blink*” Skärmdump från MSBs broschyr ”Att förbereda sig på det värsta” MSB.se

Jag och Mediapappan tänkte att det nog vore en bra idé att faktiskt vara ett sådant hushåll som klarar sig 72 timmar om el, internet och vatten försvinner. Vi är ju unga, raska och inte så vansinnigt beroende av samhället, om det kniper. Äntligen kan jag få lite fog för mina zombieapokalypsdagdrömmar.

Än så länge har vi kommit till…att spara portionsförpackningar av ketchup, salt och peppar. Bra jobbat, Öhmans! 72 timmar, elen är borta, kylan tränger sig på, maten i frysen tas om hand och äts…Till vårt närmsta skyddsrum (jag vet var det är! Klapp på axeln, tack!) kommer folk med vatten, torrvaror, konserver. Alla är rädda. Men lugn, bara lugn….för Prästmorsan har hamstrat…

Överlevnadsexpertens hetaste tips!

…tre portioner ketchup…

Ridå.

Kris? Vilken kris? Jag har ketchup!

Ps. Hemberedskap är en jättebra grej. Låt det inte stanna vid ketchup! Hamstra vatten och torrvaror. Krig och hemskheter lär ju inte komma imorgon bitti, men vi är jättesårbara utan el och den risken finns faktiskt.

 

(10)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar