Annons
Annons

Kvinnligt ledarskap

Så blev han fem, den lille gossen. Min son, alltså. Det är stort. Jag har kunnat greppa andra födelsedagar, men fem liksom…när hände det?

Han önskade sig bio och hamburgare. Naturligtvis. Vem önskar sig inte det på sin födelsedag? Tja, hans lillasyster önskar sig inte det nästa vecka, när det är hennes tur att fylla. Hon vill ha korv och mos.

Annons

Att gå på bio med barn alltså. Det gäller ju att ställa in sig på att det inte kommer innebära livets största kulturupplevelse. Smurfarna och nån gömd/glömd by stod på menyn idag. Smurfan är ledsen för att hon inte vet vad hennes specialgrej är. Hon är inte bra på något. Hon är där för att hon är tjej. Hon är dessutom ingen riktig smurf, eftersom hon är skapad av den onde trollkarlen Gargamel och sedan förtrollad till en god smurf av Gammelsmurfen. Alla gillar henne, men ingen förstår henne riktigt. Jeeez, hon är ju tjej. Alla vet ju att kvinnor är mystiska varelser med ett känslo – och tankeliv som man inte kan förstå sig på. Ja, nu raljerar jag. Faktum är att när filmen verkade centra sig runt detta, satt jag djupt nersjunken i biofåtöljen och höjde på ögonbrynen på gränsen till vad ansiktsmuskulaturen klarade av. Samtidigt var Storebror paniskt rädd för Gargamel och ville gå. Då blev jag snål. Alltså vi har lagt 250 spänn på detta, vi stannar ett tag till och ser vad som händer. Här, sitt i mitt knä. 

Dålig hårdag, behöver nog komma till den okända smurfbyn och bli stylad.

Och jo, det redde faktiskt upp sig rätt bra. På olika omvägar hittas en gömd/glömd smurfby, bestående av enbart tjejsmurfar. Smurfan känner sig hemma direkt. Här började glidningarna igen, för såklart har Smurfan i hela sitt liv inte saknat systerskapet, utan ett spa, så såklart får hon en makeover. En vanlig smurfa kan ju inte duga som hon är, det fattar ju alla. Ett djupt andetag och vi var på banan igen. För i den nya smurfbyn finns inget annat val än att satsa på kvinnligt ledarskap och kvinnlig power. För en samling smurfgäris finns det inte på kartan att inte klara av allt vad livet bjuder och framförallt finns inga strukturer som styr vad en tjej kan eller inte kan. Det var uppfriskande. Stereotypt, men absolut inte till den grad jag befarade den första halvan av filmen.

Till slut gör Smurfan en Jesusgrej och offrar sitt eget liv, dels andligen för att Smurfarna ska bli räddade från ondska och död och dels som upprorsmakare. Sen uppstår hon. Bra påskfilm, med andra ord. Det är en sjuk yrkesskada förresten, att sitta och planera konfirmandlektioner utifrån tecknad film.

Vi var rätt nöjda när filmen var slut. Bäst var när musiksmurfen spelade Careless wisper på saxofon, tre sekunder i början av filmen. Vi klarade oss igenom både Gargamels onda planer och filmbolagets kvinnosyn. 3 av 5 brända BH:ar.

(15)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar