Annons
Annons

Kyrkoval 17 september

Men fyyyyyyyy vad tråååååkigt, ska hon skriva om kyrkovalet??!!

Jo, men nu förstår ni, så är det viktiga grejer på gång. Nu ska jag ställa lite frågor till dig:

Vill du kunna klaga på kyrkan de närmsta fyra åren?

Annons

Tycker du att kyrkan ska göra mer eller mindre inom något område, där du bor, i Sverige eller världen?

Tycker du att kyrkan sysslar med sådant som inte angår eller berör dig?

Mitt svar på alla frågorna: Gå och rösta! Det absolut enklaste sättet att förändra sådant du tycker är fel är att inte bli soffliggare 17 september. Det allra bästa sättet att bevara sådant du tycker är bra är att inte bli soffliggare den 17 september.

Du röstar, precis som i det politiska valet, på tre olika nivåer: Din församling (det är där du bor), Stiftsfullmäktige (det är ett större område där du bor, som tar mer övergripande beslut om ditt närmoråde, kan jämföras med landsting/region) och Kyrkomötet (nationellt, motsvarande riksdagen. De tar beslut som gäller i hela svenska kyrkan).

Men vad ska jag rösta på då? Jag har ju inte fått någon information alls!!! Vad du ska rösta på vet bara du själv, det kan inte jag bestämma. Och att man som väljare ska behöva söka så himla mycket information själv är under all kritik, tycker jag. Jag vet hur jag ska rösta i Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet, men i min församling har jag ingen aning. Jag är rätt nyinflyttad och har inte fått en enda liten infolapp av min församling där de som ställer upp till val presenterar sig. Skäms! Hur ska folk gå och rösta om inte kyrkan berättar vilka som finns att rösta på?! Lösningen heter, som nästan alltid annars: internet! Yes! Kolla här, alla nomineringsgrupperna (alltså motsvarande politiska partier, det finns både helt partipolitiskt obundna och sådana som är jättehårt knutna till partipolitiken) får svara på frågor om vad som är det viktigaste. Läs och bilda dig en uppfattning.

Här kan du kolla vilken församling du bor i och gå in på deras hemsida för att läsa om kyrkovalet och valbara kandidater i din församling. Står det ingenting? Dåligt, skicka ett mail till församlingen och berätta att du hade förväntat dig att få information! Ba’ gör’att! Nu har jag gett dig allt du behöver, no excuses!

Hur ska jag rösta då? Tja, det tänker jag inte skriva ut här. Men, vill du veta så kan du maila mig på [email protected] och fråga, då svarar jag gärna.

Jag kommer att rösta för:

  • Barn och ungdomar- alltid och överallt, upp och ner och bak och fram. Barn och ungdomar gör skillnad, de måste få ta plats! Barn måste få bli lyssnade på och tagna på allvar. Ungdomar måste få bli sedda, bekräftade och få ha en röst. I kyrkovalet får du rösta när du fyllt 16. Det är jag stolt över!

    Att få vara med och ge barn och unga en plats där de blir tagna på allvar – rösta för det!

  • Diakoni! Ibland syns inte diakonin så mycket och ibland syns den jättemycket. Både den som syns och den som inte syns är en av de viktigaste saker vi sysslar med i kyrkan. Det handlar om att se de som ingen annan ser. Vi föder de hungriga, besöker de ensamma, skyddar de utsatta och pratar åt de utan röst. Att satsa på diakoni är att satsa på människor.

    Diakoni. Just här en diakon med en grupp äldre som just den dagen inte är ensamma. För vissa är det trevligt, för vissa livsuppehållande. Diakoni behövs i alla åldersgrupper och i alla socioekonomiska grupper! Diakoner har gröna skjortor, vissa heter Erica, som hon på bilden. Diakoner gör diakoni, men ser också till att alla i kyrkan har diakoni för ögonen i alla sammanhang! (bild av Erica själv, snodd med tillåtelse)

  • Människor först och byggnader sen. Kulturarv i all ära, men i priolistan så kommer människor alltid först. Alltid.

    Min kyrka. Jättefin. Underbar. En byggnad att värna och vårda, att utveckla och använda – men inte till priset av människor. Människor måste alltid få kosta mer än byggnader. Punkt.

  • Och sist, men inte minst: Jag kommer att rösta för att att kyrkan ska vara en röst för alla människors lika och okränkbara värde. Krafter som vill inskränka människors rätt till skydd och värdighet kommer göra bra ifrån sig detta valet. Jag kommer rösta annorlunda. Krafter som vill inskränka HBTQ-personers liv och rättigheter kommer göra bra ifrån sig detta valet. Krafter som värnar att enskilda präster ska kunna vigselvägra kommer göra bra ifrån sig. Jag kommer rösta annorlunda. 

Så, nu vet ni! Ligg inte på sofflocket 17 september! Gå och rösta!

 

(103)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar