Annons
Annons

Långfredag, lång fredag, good friday

Långfredag.

Hemma hos prästen ligger allvaret som en tung matta över den ljusa vårkvällen. Barnen sitter finklädda på varsin stol. Kanske ritar de stillsamt eller tittar lite i en bok. Vi vuxna rör oss långsamt. Då och då säger vi till varandra att det är förfärligt att affärerna är öppna!

Annons

Eller så går det inte till så. Alls.

Missförstå mig inte, påsken är den viktigaste högtiden. I kyrkan, men också för mig personligen. Att genom några dagar gå från skärtorsdagens feststämning, in i ångesten, döden och till slut på påskdagen fira att livet segrar, är själva grunden till varför jag är kristen och präst.

Jag har spenderat många långfredagar i stillhet, för det är en viktig dag. Det är få dagar i livet vi faktiskt spenderar i stillhet, så att ha en dag för just det är ingen dum idé.

Några som inte köper begreppet stillhet är barnen Öhman. Jag stack till kyrkan rätt tidigt på morgonen, men då hade barnen redan gjort klart att Kristi död på korset inte på något sätt omöjliggjorde fredagsmys. Ok, ok, ok sa jag, rivstartade räserbilen till kyrkan och komprimerade min egen långfredagsstillhet på en timme. Effektiv långfredagstid!

Väl hemma utfördes de sedvanliga långfredagssysslorna:

1. Baka tårta till påskafton!

2. Gömma äggen som farmor skickat från Småland, sedan leta upp dem, jubla och möla godis. Föräldrastrategi för att med någon liten ansträngning i alla fall sprida ut helgens sockerintag. 

3. Utföra akupunktur med en grillpinne på Mediapappans onda rygg. Detta omfattas möjligen av kvacksalverilagen. Don’t try this at home. Högst lämplig långfredagssyssla dock. Jag tryckte lite extra, det är bara långfredag en gång om året!

Vad skriker du för!? Tänk på Jesus!

4. Äta fisk. Det är viktigt att hålla på traditionerna. Jag är uppväxt med att långfredag = fisk. Det är en fin tradition som jag gärna för vidare. Lillasyster åt fem potatisar, skrek av avsky inför fenomenet fisk och hällde påskmust på laxen. Sen skrek hon för att hon tyckte påfyllningen av musten var för snål.

Lax med must. Delikatess, ansedd som mycket fint i kulinariska kretsar.

Om 15 år ska jag leda långfredagsgudstjänst, sedan ta en lång promenad, läsa en bok som ger mig påfyllning, tänka, skriva och vara i stillhet. Det är det. Nu är det inte så mycket stillhet. Nu är det nu. Och nu sitter en nästan treåring och kvällsfiser bredvid mig. Det är också en stund av stillhet.

(19)
(0)

2 kommentarer


 

Annons

Laddar