Annons
Annons

Lilla snigel, akta dig…

Sniglar! Oftast möter vi dem på marken efter regnväder. Vissa, de som faktiskt är sniglar, käkar upp allt i sin väg. Vi dränker dem i öl, lägger dem i salt, klipper dem på mitten, ruinerar oss på gift som tar död på sniglar, men inte salladen…

Annons

Sen finns det trevligare sniglar. Fina snäckor som hasar fram med sitt hus på ryggen. De lär den matematikintresserade om gyllene snittet och för en rätt lugn tillvaro (får vi väl anta)

Trevlig snäcka. Död dock. Prästmorsan godkänner inte levande inomhus till någras förtret.

På en restaurang i Paris för snart 30 år sedan stiftade jag bekantskap med min favoritsnigel. Escargôts. Alltså vitlöksgratinerade vinbergssnäckor (helix pomatia). Det är fortfarande något av det godaste jag vet.

Som alla andra barn, skriker Storebror och Lillasyster ääääääta sniiiiglar wääää?!?! när jag för det på tal. Lillasyster har bestämt att hon inte tänker befatta sig med otyget. Storebror har meddelat att han gärna testar. Så, imorse frågade jag honom om han tyckte att jag skulle köpa sniglar på vägen hem. Då äter jag och Lillasyster Tacos!!! ropade Mediapappan inifrån sovrummet. Jag har nämligen bjussat honom på delikatessen en gång när vi var unga och pigga i Göteborg. Det smakade väl…sådär. Tyckte han. Det smakade underbart! Tyckte jag.

Göteborg 2010: 

Men idag var det dags! Tacos och sniglar, varför krångla till fredagsmyset liksom?! 

En burk inköptes. Jag letade efter frusna, för då får man med skal. Mina skal fick slängas för ett par år sedan. Hur många kokheta vattenstrålar som än försöker göra rent i ett snigelskal kommer ändå lämna kvar rester av smör och vitlök. Efter några användningar luktar det alltså härsket smör och gammal vitlök. Och snigel. Jaja, det blev utan skal idag. Synd, för jag äger snygga tänger att hålla snigelskalen med.

Snajdigt smör

Specialartallrikar för ändamålet

Slajmyslajmy

Bröd att suga upp snigelsmöret med!

Hur gick det då?

Han var så himla modig! 

Min fine son satte sin gaffel i snigeln, slickade på den och bet sedan rakt ner i blötdjuret. Han tuggade några gånger och sa sen Nej! 

När snigeln låg i kompostpåsen och Prästmorsan således tillskansat sig alla sniglarna, konstaterade alla att det är bra att det finns tacos! 

(12)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar