Annons
Annons

Lista! 5 saker du genast ska sluta stressa upp dig över inför jul.

Vi präster är julexperter. Obs sant! Vi jobbar som djur i fyra veckor, med ALLT. Folk ska önskas god jul, barn ska sjunga, grupper ska avslutas och baka pepparkakor samtidigt som de hör julevangeliet. Julspel ska framföras, krubbor visas, Stilla natt sjungas, julensamma människor samtalas med. Julens, nyårets och trettonhelgens predikningar ska skrivas, agendor (programblad i kyrkan) tryckas och sedan ska alla dessa planeringar sättas i verket och genomföras. Och då är jag präst. Haffa din lokala kyrkomusiker och fråga hur hen mår. De brukar önska sig Prozac av tomten.

Annons

Skämt sido, så är detta årets roligaste månad och detta är verkligen världens bästa jobb. Under december träffar jag nästan tusen barn och säkert fem hundra vuxna i olika arrangemang. Det är fint. Det ligger mycket värme i varenda ”glad advent” och ”god jul” som uttalas människor emellan.

stella-jul

Tindra för tusan, annars blir det inte jul! Eller?! Bild: Mediapappan, Sebastian Öhman heter han. 

Är du stressad inför julen? Som expert på ämnet, har jag sammanställt en lista över fem saker du genast, pronto, nupådirektenabsolutnu ska sluta upp att stressa över. Som bekant är jag ju småbarnsmorsa, kärleksfull hustru och jularbetande prälle, så jag har genom åren utformat sätt att slippa juslstress. Obs, stackars Farbror Bertil nedan är fiktiv och bär mitt julhundhuvud här. Jag har inte ens någon farbror Bertil, han blir en arketyp för någon vi alla har mött.  Kolla här:

  1. Maten. Tycker någon verkligen om sylta? Om, ja. Hur många? En eller två, kanske? Ge Farbror Bertil få tre färdigköpta skivor! Nöjer han sig inte med det, så säg ifrån. Det ligger inte på dig att alla får samma julbord som på 50-talet.
  2. Klapparna. Fine, barnen har önskat i veckor, räknat ner, skickat listor till tomten. De vuxna? Tänk efter. Kommer Farbror Bertil lämna sin klapp till loppis när han vårrensar garaget? Antagligen. Ge en spänn eller hundra (efter dina egna förutsättningar) till något viktigt istället. Eller köp inget alls. Säg God jul och lukta på glöggen.
  3. Förväntningarna. Julen kommer aldrig bli så magisk som när du var barn. Face it. Det kan låta cyniskt, men låt inte de magiska förväntningarna bli till en bedrövelse. Kalle Anka blir liksom varken bättre eller sämre än förr, du har bara andra referensramar.
  4. Relationerna. Fick ni inte till det där himmelska julsexet denna julen heller? Sa din mamma att din rumpa inte blir mindre? Är din svågers nya tjej både snyggare och mer poppis hos svärmor? Chilla. Lukta på glöggen. Snart är det januari och du får slappna av på jobbet igen.
  5. Vikthetsen. Herregud, slappna av! Fall inte för hetsen med lussesallad och sockerfri knäck. Prata inte om att ”unna dig”, en av de värsta kvinnofällorna, när hörde du senast en man unna sig något gott fastän det är ”förbjudet” etc? Du äter det du gillar för att du mår bra av att må bra. Nej, det är klart det inte är bra med hela det undre lagret i Aladinasken och fettrand på skinkan, men det vet vi. Sluta hetsa, ät det du vill. Sluta nyp i valkarna! Ta på dig din flottaste julklänning (om du vill, stressa inte upp dig över den heller!) och var en queen.

Mvh din syster queen som inte alltid lever som hon lär, utan gärna stressar upp sig över allt ovanstående. Res på dig, juldrottning!

(41)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar