Annons
Annons

Livet är en fest!

Glad påsk! Kära, kära ni – hoppas ni har en fantastisk påskhelg!

Att ruta in vårt år, våra liv, i högtider är något djupt mänskligt. Det har vi alltid gjort. Det är som en drift hos oss, en djup längtan att fira. Vi kanske firar av olika anledningar, religiösa eller sekulära, men just firandet är jätteviktigt för oss.

Annons

Extra mat, extra dryck, extra godis! Vi gör på olika sätt, men med många gemensamma nämnare vilket gör att vi kan spegla oss i varandra. Det är nästan som en grundläggande drift hos oss. Som att den är nedärvd?

Jag har en jättefin påsk! En fullspäckad dag igår som blev en intensiv påsknatt och just nu en mycket vilsam påskdag, med godisägg i sängen. 

Alla har inte det. Och jag kan inte släppa henne. Hon som inte fick en glad påsk. Jag ska berätta, men innan dess vill jag bara meddela att jag vet att många inte vill eller kan fira högtider av olika slag. Ork, lust, pengar eller annat kan sätta stopp. Och ingen ska tvingas, så finns inte viljan så tänker jag inte pressa upp en högtid i ansiktet.

Men nu ska det handla om henne. Jag vet inte vad hon heter, jag vet inte var hon bor. Jag vet inte hur hon och hennes man kom fram till beslutet att inte fira påsk i år och jag vet inte vad som låg bakom beslutet. De kanske inte orkade i år. Kanske ville de bara ta det lugnt, ha ledig långhelg. Jag vet egentligen ingenting.

Jo, en sak vet jag. Hon ville ha en kruka påskliljor.

Jag stod själv vid vagnen med påskliljor i kruka och valde ett exemplar som jag tänkte skulle slå ut lagom till påskafton. Snett bakom mig hörde jag en kvinna som sa Men du, ska vi inte ha en kruka påskliljor? och fick svaret NEJ! Vi har ju sagt att vi inte skulle fira! Kvinnan suckade lite och fick då reaktionen jaha, blev du sur nu?!

Jag vet ingenting om deras äktenskap. Jag vet ingenting om varför de inte skulle fira i år. Kanske är någon närstående död eller kanske är det mycket på jobbet.

Jag vet egentligen bara detta: Hon ville ha en kruka påskliljor. Inte för att ställa till med ett påskfirande, men kanske för att markera i livet att nu är det påsk. Jag kan inte slå ifrån mig tanken på att hon behövde en kruka påskliljor på sitt köksbord. Och att hon inte fick det. Kanske säger det mer om mig än henne eller honom, men det gör så himla ont att i en familj som nog bor ganska nära mig, så finns en människa som behövde påskliljor, som behövde fira. Inte ställa till med en energikrävande fest, men hon behövde fira.

Jag tänkte på henne igår när jag själv åt påskmat och godis med människor som bara vill mig väl, jag tänkte på henne inatt när jag firade in påsken med de kyrkobesökare som ofta känns lite som en extrafamilj. Jag önskar henne så många påskliljor, jag önskar henne en riktigt Glad Påsk.

Jag ger sällan nyårslöften, men mitt påsklöfte är att aldrig förvägra någon en påsklilja. Även om jag skulle hamna i en situation då jag säger vi firar inte i år, så ska varenda människa i min närhet få påskliljor!

Glad Påsk!

(31)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar