Annons
Annons

Lucka 11. Money, money, money

…makes the world go ‘round…roten till allt ont…

Och ett nödvändigt ont, som man måste lära sig hantera.

Storebror har numera veckopeng. Det är nyttigt för alla! 20 kronor i veckan, som tydligen är norm för sexåringar, får han (ja, han är fem, men i huvudet en rätt stor femåring…som har stenkoll på matte och har börjat ställa livets stora frågor). Eller får och får, han sliter ihop dem. På måndagar bestämmer han mat och lagar den och på fredagar ska hans rum vara städat. Det är jobbet. Dessutom eftersträvas trevlig attityd gentemot livet, systern och föräldrarna. Det senare är just eftersträvansvärt och jobbas på, men inte avgörande (om inte otrevligheten blir ren elakhet) – liksom hos alla som förvärvar pengar. Jag förväntas ju sköta mitt jobb (motsvarande matdag och rumsstädning), men om jag är otrevlig en dag på pastorsexpeditionen så får jag ju inte löneavdrag. Det hade ju varit absurt!

Annons

Han äger numera 40 kronor. Igår stod han inför dilemmat köpa ett spel till ipaden eller spara sina pengar. Han var riktigt bekymrad, för han ville ju så gärna ha spelet. Och han älskade samtidigt tanken på att på fredag äga 60 kronor. Och på dagen innan jul 80 kronor. Och när det nya året kommer 100 kronor! Han grät en skvätt över sina ekonomiska val, men det slutade med att han fortfarande har 40 kronor och istället önskar sig spelet. Vi gav honom en hint om att det kanske, eventuellt, möjligtvis var det bästa valet…sakta, men säkert förstod han det. Han tjurade sig igenom läggdags, men var nöjd över sitt val idag.

Vid hemkomst idag, så ville han verkligen inte laga mat. Han tjurade och strulade, hotade med att ta sönder dammsugaren (otippad grej att hota med, kreativt!)…när Mediapappan upplyste honom att den som lagar mat också får bestämma köksmusik, så kunde han gå med på att följa med ut i köket i alla fall. Väl där, lagade han världens godaste lammgryta (ja, alltså, han får naturligtvis vuxenhjälp…jag är också rätt nöjd med grytan). Vi fick middag! Veckopengen räddad! 

Storebror Mannes lammgryta (4 pers plus en matlåda):

600 gram lammbog (bryns och kokas med lök och morot flera timmar kvällen innan, står sedan i sin egen buljong över natten och dagen)

en stor lök, det gröna på en purjo, massor av småchampinjoner, jättemycket timjan, jättemycket persilja, med-risk-för-eget-liv-i-mörk-trädgård-hämtad-rosmarin, lagom med buljong (använd koket från kvällen innan), några skvättar vin, en skvätt grädde.

Stoppa allt i grytan i lite olika etapper och fräs, häll på sånt som är blött, koka ihop, toppa av med grädde. Koka potatisar lite för länge.

Hepp!

 

(11)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar