Annons
Annons

Lucka 16. Bästa julsången

Ja, jag har missat två luckor i fulkalendern-smulkalendern. Det har varit lite för mycket jobb, lite för lite inspiration och mest helt otroligt vanliga dagar… värdelösa luckor i en underhållande julkalender, med andra ord.

Annons

Idag då? Jodå, visst levererar livet!

Vi skulle på julkaffe hos min mormor som bor på ett serviceboende. Allt var väldigt fint. Lussekatt och julkaffe med kardemumma. Glad mormor(mor) som liksom inte hör tillräckligt bra för att tröttna på oändliga förklaringar om tusen ointressanta saker från små barn, utan bara och endast är glad för att det springs och leks i hennes rum.

Innan vi åkte, sa jag till barnen: Spring upp och hämta varsin en leksak, för det finns ju inga leksaker där. Storebror tog mig på orden. Han hämtade en leksak. Den största han kunde hitta. Jag hade ju en bok eller docka i åtanke, men nej…ner kom han med en grävmaskin, modell större. Den låter och blinkar också. Han känner ju sin mamma och vet att jag först säger ah najjj på jättebred skånska och sen ger mig och ba jamen ta med den förbannade maskinen då! 

Sen skrev han julens bästa julsång. På riktigt, den har allt! Melodin kan man nog hitta på lite själv, så länge man håller den extremt entonig. Sjung nu högt, entonigt och njut:

Är det jul på den första? Nej, för då öppnar vi första luckan. Är det jul på den tvådje? (det heter andra, bröt hans mor in och iskallt släckte en kreativitetseld där. Förlåt.) Nej, för då får vi lördagsgodis. Är det jul på den tredje? Nej, för då är det advent. Är det jul på den fjärde? nej, för då var vi på biblioteket. Är det jul på den femte? Nej, för då…(valfri aktivitet som hände den femte). Vid den femte var barnen placerade i en kundvagn med skeva hjul och Prästmorsan, med blodsockerhalten i skorna, puttade vagnen i jakt efter worshestershiresås (affären hade för tusan gömt den och det är liksom ingen vara som inhandlas varje vecka!)… det kan hända att Prästmorsan just då ville skrika rakt ut. Sedan fortsätter alltså sången exakt likadant. Jag gissar att man själv får välja vilken aktivitet som passar in på vilken dag. Viktiga datum att få med är dock: adventssöndagarna (prästbarn!), 2 dec – lördagsgodis, 9 dec-lördagsgodis, 13 dec – lucia, 16 dec – lördagsgodis, 23 dec – lördagsgodis, samt såklart den viktiga avslutningen: Är det jul på den tjugofjärde? Ja, då är det jul, ja då är det jul. Ja. Då. Är.Det. Jul!

Denna decemberlördag konstaterar jag två saker. 1. Mitt barn har absurd koll på vad han gör varje dag och kopplar det till datum. 2. Jag har, i mitt moderliv, givit livet till Rudolf Andersson i Sunes jul. Båda sakerna gör mitt liv mycket rikt.

Seså, sjung nu tillsammans! 1, 2, 3…Är det jul på den första?

(14)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar