Annons
Annons

Lucka 19. 8 julfilmer som är bättre än Tomten är far till alla barnen

Hurra! Jag har den äran att presentera en gästbloggare. Everybody, give it up for: Mediapappan!

Det började när jag var liten. Ni vet det nästan högtidliga i när vinjetten på SVT, TV3 och Fyran ändrade sig. Bjällror i bakgrunden, snö (digitalt på TV3 och någon praktikant som piskar dunkuddar på SVT), och ett blå/lila filter som överdådigt proklamerade: ”Nu jäklar vankas det julkänsla”.

Annons

8 julfilmer du borde se

Jag har aldrig varit så mycket för det där med jul. Jag hatar julkryddor som saffran och nejlikor, och enda anledningen till att jag kan tänka mig att äta prinskorv är pågrund av att de är skurna så festligt. Jag hatade spänningen innan och antiklimaxet efter. Men det visuella, maj god vad jag älskade det, och gör fortfarande. Det finns inget som får mig att komma i stämning som den gamla coca-cola reklamen, men mest av allt älskar jag julfilmer. Julfilmer och julspecialer som TV-serier med någon form av självaktning sätter in någon vecka innan dopparedagen nalkas.

kom i julstämning med julfilmer

I Sverige är den genren inte så stor. Vi har egentligen bara två sorters filmer som avlöser varandra. Den ena är högtravande drama från förra sekelskiftet . Den andra är normkritik på kärnfamiljen där alla ligger med varandra, skaffar barn, och spöar upp en full tomte. Det kallar inte jag för julfilm i alla fall, och kanske inte ni heller. Så för att ni ska slippa titta på tomten är far till alla barnen sätter jag här ihop en lista med julfilmer ni kan titta på istället.

 

A Charlie Brown Christmas

”Of all the Charlie Browns in the world, you’re the Charlie Browniest.”

Storebror gick under namnet Peanut (seriens engelska originaltitel) ganska länge innan hans farbror gav honom smeknamnet han nu lystrar till. Det kan bero på att jag gillar jul-jazz, men inget får mig i julstämning som Snobben. En rolig grej är att filmen skapare Charles Shulz hatade jazz och ville varken att serien skulle animeras eller tonsättas till blåa toner. Filmen handlar lite tidstypiskt om att Charlie Brown är deprimerad för att julen kommersialiserats och går runt och försökter hitta meningen med julen.

SPOILER – han hittar meningen med julen.

Betyg: 10 knäck av 10

Ett päron till farsa firar jul

”Merry Christmas. Merry Christmas, Merry Christmas, Merry Christmas, kiss my ass. Kiss his ass. Kiss your ass. Happy Hanukkah.”

Denna filmen kom ut 1989 och hade nästan lika stor budget som Ghost Busters (trots att den inte innehöll några specialeffekter). Det är ju inte uttalat någonstans men jag är övertygad om att Sören Ohlsson och Anders Jacobsson hade denna filmen som förlaga när de skrev manuset för julkalendern Sunes jul, för det finns likheter. Filmen handlar om Clark Griswald som blir snuvad på den välbehövliga julbonusen av sin Krösus Sork till chef. Bonusen skulle ha gått till att bygga en pool på familjens tomt. Clark blir givetvis ledsen men det finns inte riktigt tid till att tjura eftersom julen är på väg och denna gången skall det fira med svärföräldrar på både Clark och hans frus sida. Vad kan gå fel?

SPOILER – Allt går fel.

Betyg: 10 tomteluvor av 10

Friday After Next

” Moly… you got knocked the fuck out!”


Har ni sett ”Friday”? Mins ni när Ice Cube var en riktig G och hängde med den yberballa L.A-baserade gangsterrapgruppen N.W.A. ? Numera är han lika mycket ganster som Dermont Clemenger, men vill man minnas Isbitens och hiphopens storhetstid kan man titta på Friday. ”Men det är ju ingen julfilm”, säger ni. Helt rätt, därför ska ni titta på ”Friday After Next”, den handlar om precis samma sak som ”Friday” bara att den är lite sämre. Craig och Day-Day blir rånade av självaste jultomten och samlar ihop sina polare för att ta tillbaka pengarna.

SPOILER- Allt löser sig.

Betyg: 10 pepparkakshus av 10

Eight Crazy Nights

”Thanks for sharing the Holiday spirit, psycho.”

En tecknad Adam Sandler-film, det kan väl inte vara något att hänga i julgranen? Njae, det är inte den bästa filmen jag sett, den kan till och med vara ganska dålig. MEN, den har allt som en julfilm ska ha. Amerikanska familjevärderingar, character development, lite magi och nyskrivna jullåtar. Filmen handlar om Davey Stone som är alkoholist och blivit dömt till samhällstjänst. Han ställs inför prövningen att vända om sitt liv till det bättre.

SPOILER – Han lyckas.

Betyg: 10 struvor av 10

Die Hard

”Yippee-ki-yay, motherfucker.”

Visste ni att detta är Professor Snapes (Alan Rickman) debutfilm? Värre filmer kan man ha på sitt CV, Tomten är far till alla barnen tillexempel. Behöver jag summera plotten? John McClane ska fira jul med sin fru i L.A. på Nakatomis huvudkontor. Då kommer ett gäng skurkar med Snape i spetsen som tar kontroll över byggnaden och tar alla som gisslan (typiskt slytherinbeteende). Polisen kommer inte så John får ta saken i egna händer.

SPOILER – Det går bra för händerna, fötterna är en annan sak.

Betyg 10 lutfiskar av 10

Gremlins

”They’re watching Snow White. And they love it.”

Minns ni den där genren när man inte riktigt visste om det man tittade på var en komedi eller en skräckfilm? Som Den onda dockan, Bad taste, och just Gremlins. Vad hände med den genren?! Jag såg den för inte så längesedan och blev ganska förbluffad över att både att filmen i stort och specialeffekterna fortfarande håller. Billy Peltzer får en Mogwai av sin pappa som heter Gizmo (Mogwaien, inte pappan. Reds.anm). Det enda skötselråd som medföljde till köpet var att man inte får mata Gizmo efter midnatt, inte utsätta den för starkt ljus, och aldrig blöta ner den, för då jäklar blir det inte nådigt.

SPOILER – De råkar blöta ner Gizmo, så det blir inte nådigt.

Betyg 10 roligt skurna prinskorvar av 10

 Eyes Wide Shut

” No dream is ever just a dream.”

Var inte så konventionella nu, klart detta är en julfilm. Den utspelar sig på julen och följer till pricka mitt recept för en bra julfilm. Amerikanska Familjevärderingar – otrohet är lika vanligt som att inte vara otrogen, det är sen gammalt. Character development – att överkomma otrohet är fel development om något! Lite magi – En sexkult, hallå! Nyskrivna jullåtar, kultmusik! Nicole Kidman är otrogen och Tom Cruise hämnas genom att gate crasha en sexkult, men det skulle han inte gjort för nu blir sexkulten förbannad.

SPOILER – jag minns inte hur den slutar, men vi förutsätter att allt blir glömt och förlåtet.

Betyg 10 sexkulter av 10

A Very Harold & Kumar Christmas

”Oh, great. Now we’re getting tinkled on.”

Harold och Kumar är änna tokiga killar. De har gjort två filmer innan denna, där den första var jätterolig och den andra jättedålig. Denna håller sig mittemellan, men den är ju bra mycket bättre än Tomten är far till alla barnen så vad har ni att förlora. Pågrund av det som hände i förra filmen har Harold och Kumar precis avtjänat sitt straff på Guantanamo Bay. Väl hemma råkar de bränna ner Harolds svärfars prisbelönta julgran. I panik reser de runt i New York för att hitta en värdig ersättare. Jag hör ju hur jäkla tunn plotten låter, men Neil Patrick Harris är med och spelar sig själv, så bara det är ju värt att se.

Betyg 10 Neil Patrick Harris av 10

Så, tack för att jag fick gästblogga det var skoj och lite läskigt. Ha en fin jul och glöm inte bort att du faktiskt får titta på Tomten är far till alla barnen om det gör att du kommer i julstämning. Det är ju det som är huvudsaken.

(17)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar