Annons
Annons

Lucka 23. Sagan om julduken

Jag hade en julduk en gång. Jag fick den av min mormor. Den var stor och röd och vävd i ett vackert mönster och hade antagligen kostat flera hundra kronor. Sen fick vi inneboende i Göteborg. De hette herr och fru pälsängrar och avlade barn i sitt kärleksnäste i vår garderob och soffa. Det var jätteäckligt. Alltså jätteäckligt. Tydligen kan det drabba vem som helst, så det var inte bara vår skitighet som ställde till det, utan även ren otur. Allt i tyg slängdes eller tvättades i 90° (de äter på, och idkar älskog i, tyg nämligen). Julduken klarade inte 90°. Den blev en skrynklig och förkrympt tvättlapp.

Annons

Blääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääää (bild lånad av Anticimex, https://www.anticimex.com/sv-SE/skadedjursproblem/identifiera-skadedjur/palsangrar/)

I alla fall, sedan dess har jag varit på jakt efter en julduk. En julduk som kan leva upp till sin företrädares prakt. Det har inte lyckats. Varje år har jag kommit hem med någon stackars löpare för 49.90 som fått tjänstgöra som vikarie. Jag har bara varit lite halvnöjd…

2017 skulle bli det stora julduksåret. Nu skulle jag lyckas! Ikea, Hemtex, Cervera, Coop, second hand! Varenda affär har dammsugits. Utan resultat. Besviken har jag kommit hem utan duk och med surmulen uppsyn.

Så även i år fick jag ge upp, inse att jag var besegrad av julduksdemonen ytterligare en jul.

Har vi ingen julduk då? Jo, typ…med typ menar jag att vi har någon slags jultextil på bordet.

Vi har ett påslakan. Ett julpåslakan som kostade hundra spänn på Rusta. 

Så alla som ikväll grämer sig över hur mycket som är kvar att fixa, som är ledsna för att ni inte hunnit stryka julgardinerna eller putsa spegeln i hallen. Strunta i det! Värm en kopp glögg, sätt dig ner och kontemplera faktumet: prästen har ett lakan istället för duk. Och inte fan har hon strukit det!

 

(20)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar