Annons
Annons

Lucka 6. Återvinn julen!

Vi skulle göra ett vinterlandskap! Vi mindes en adventstid i Göteborg 2011, då vi (tja, jag satt nog mest och drack saftglögg pga gravid och tittade på, men ändå…) skapade ett landskap som fick namnet apelsinskogen (torkade apelsiner låg utspridda lite här och var i landskapet). Åh, den var så fin! Julkrubbans figurer tog plats i böljande mossa och julens alla dofter var planterade och smakfullt instoppade i en vacker röd skål. Allt pryddes av ljus i adventstidens färger, lila för fastan, rosa som är Jesus egen färg och blått för Marias söndag, fjärde advent.

Annons

apelsinskog i saligt minne

I år ville vi göra likadant! Tänk vad glada barnen skulle bli! Vi hade stora planer.

Det började med att den röda glasskålen försvunnit under någon av alla flyttar de senaste åren. Antagligen den från Göteborg, då vi var rätt hårda med vad vi ansåg oss behöva flytta med.

Ok, vi kan klara det ändå!

Då upptäckte vi att lila ljus inte riktigt är säsongens färg. Inte rosa heller. Eller blå. Visst finns det någonstans, men alla ljus som inte är vita eller röda kostar ett halvt kungarike. Nåja, röda ljus är också fina!

Sen började Mediapappan bygga. Han är rätt duktig på det, pilla med limpistol och mäta och sånt. Efter att ha klippt kartong, skurit frigolit och packat jord till apelsinskogen 2017s planteringar, stod han dock med jord upp till armbågarna och ett kartongfundament som inte riktigt ville som han.

Ny plan. Vattna jorden och packa den hårt. Plantera ljusen tillsammans med växterna, på ett lågt ihopfällbart brickbord. Alla ljus välte.

Nu kommer vi till nästa dumsnåla grej. Prästmorsan ba Nänä, jag betalar inte 30 spänn för mossa, när hela gräsmattan är full! Har vi slitit så med att klippa mossmattan hela sommaren, så ska vi fan ha valuta för det! och gick ut…med en sax…Alltså, tjälen har inte gått i jorden i Skåne än, men eeehhhh…det går inte att få upp trädgårdsmossa till en inomhusplantering ur en stenhård kall gräsmatta…med en sax.

Ok, vi bestämde att mossa skulle köpas in dagen efter. Jaha, skulle vi vänta ytterligare en dag på en adventsljusstake?! Jo, men så fick det ju bli.

I jakt på pasta eller något annat längst in i skafferiet, såg Prästmorsan något som låg ner. Fyra lila blockljus. Ett var ganska mycket nerbrunnet. Ett var lite mindre nerbrunnet. Ett hade varit var tänt högst några stunder och ett var uppenbarligen bara bränt en eller två gånger.

Du, om jag köper en bricka eller något att ha ljusen på, kan vi inte bara återanvända förra årets adventsljusstake….bara att vi inte behöver ha dem på en mattallrik denna gången?

En skifferplatta för 30 (numera) kopparmynt införskaffades på det stora varuhuset. Hyacinterna som skulle tronat i apelsinskogen 2017 sattes i en kruka (som fylldes med jorden som packats på ett stackars rangligt brickbord). På skifferplattan sattes fyra redan brända ljus.  

Vad lär vi oss av detta? Spänn av, städa aldrig skafferiet och fake it ‘till you make it!

 

(13)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar