Annons
Annons

Men, vad gör prästen hela dagarna då?

Ganska ofta får jag frågan vad jag egentligen gör på jobbet.

”Finns det mer att göra än att stå i predikstolen klockan 11 på söndagen?”. Förvånansvärt ofta kommer frågan från människor som, av en eller annan anledning, befinner sig i kyrkans lokaler på någon annan tid än söndag klockan 11.

Annons

Och helt ärligt, vad gör jag egentligen?

Så, lite på allmän begäran – 13 timmar med prästen. Håll till godo!

07.15. Julkalender. Dimma över Malmö. Det är lugna 13 minuter. Alla är sömnmosiga och mysiga.

Storebror: "Skynda dig, Selma!" Lillasyster: "Jag vill öppna suklakalender!"

Storebror: ”Skynda dig, Selma!”
Lillasyster: ”Jag vill öppna suklakalender!”

07.45 Kladdar jag lite till, så kanske jag kan lura i alla fall mig själv att jag inte är decemberglåmig. Tindra ikapp med juleljusen etc.

johanna-sminkarsig

08.50. Snubblar in på förskolan. Luciasånger ljuder från ringen på golvet. Storebror och Lillasyster får smyga in under tipptapp – igen! Varför kan vi inte komma iväg 10 minuter tidigare? Sen ska de vinka i olika fönster. What’s up with that? Det finns ett vinkfönster, men Storebror har valt ut TVÅ andra fönster som han tvunget ska vinka i. Prästmorsan springer till tre fönster för att vinka.

barn-förskola

-1° C och Lillasyster har ingen jacka. Välj dina strider med den damen.

11.00 Skrivbord. Telefon. Post-it. Mail. Annan telefon. Pärm. Papper. Lösblad. Mail, mail, mail. Skickar ett hjärta till Mediapappan och får ett hjärta tillbaka. Det är de små grejerna. Får en matlista för veckan också. Undrar vad ”goooood korv” egentligen är, men lägger det åt sidan.

skrivbord

 

12.30 Näringsriktig och energibalanserad lunch, i lugn miljö med goda vänner och glada skratt, dvs choklad och fabriksbryggt kaffe i bilen.

lunch

Barngrupp, hämta egna barn, lyssna på något om en grävskopa, lyssna på något annat om…ja, jag vet faktiskt inte, men det handlade om en stor glass och en hatt, lyssna på samma låt om att Bamse fyller år (igen, hurra hurra, dunderhonung hej hej!), slänga av dem hemma, ta två huvudvärkstabletter och åka tillbaka till jobbet.

17.30 Ett  fyrtiotal barn och föräldrar anländer till församlingsgården för vardagsgudstjänsten ”himmel och pannkaka” (snyggt namn, känns bekant!). Sjunger, berättar för barnen om skillnaden mellan advent och jul, sjunger ännu mer, serverar pannkakor, hinner sitta ner i fem minuter med några föräldrar. Letar gafflar, pratar, pratar, pratar.

himmel-och-pannkaka-gudstjänst

Prästa. Som verb alltså, att prästa. Alla mail, allt spring, alla telefonsamtal och timmar framför dator – det leder fram till det bästa jag vet. Det är som direktsändning. Att predika för barn är att pumpa upp adrenalinet och använda alla register. (Bilden är tagen med mobilkamera i mörker, därav kvalitén.)

20.30 Skjuter zombies i huvudet för att varva ner. Tyst kvalitetstid med Mediapappan. Tåflirtar lite. Snudda stortå betyder ”jag älskar dig. Du är världens världens världens bästa, men jag orkar inte säga det nu”. 23.30 vaggas jag till sömns av ett 10 år gammalt CSI-avsnitt.

johannaspelarspel

 

13 timmar med prästmorsan. Inte söndag klockan 11, utan en helt vanlig tisdag.

Det har varit en fin dag.

(0)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar