Annons
Annons

När blir man vuxen?

På ytan är vi väldigt vuxna, Mediapappan och jag. 30-somethings med livet under kontroll. Vi navigerar oss fram på vuxenlivets hav och kan leka vuxna när det behövs. Vi får rösta i allmänna val, köpa alkohol av staten och förväntas dyka upp på vuxna institutioner på schemalagd tid. För den närvaron får vi pengar, som vi sedan använder till vuxna saker som bilförsäkring och falukorv.

Annons

Vuxen kille…som skrivit sitt namn genom grundämnen i periodiska systemet. CeBaSTiAuN. (Foto: Sarah Hill)

Ändå är det som om vi bara låtsas. Mest märks detta när vi ordnar fest. Nuförtiden är det inte så ofta, men i helgen slog vi på stort. Mediapappan fyllde 30 i mars och bestämde sig för att skjuta på festen tills sommaren i alla fall gläntat en smula på dörren.

Oj, vad vi planerade vuxenfest!

  • Tre kvällar på raken fick trädgården ett riktigt ansiktslyft – för vuxna människor har ordning i sin trädgård.
  • Extra filtar införskaffades till sittyta och frusna gäster – för vuxna människor äger många filtar att låna ut.
  • Högrevsfärs beställdes via telefon till manuell charkdisk – för vuxna människor tycker inte det är obehagligt att ringa och prata köttfärs med en annan okänd vuxen.
  • Lagom mycket vin och öl införskaffades till maten – för vuxna människor bjuder på några glas vin på fest eftersom ingen ändå ska ragla hem klockan fem…det tillhör ju ungdomen!

And baby when you call me, you can caaall meee Ernst, you can call me Ernst.

Vi klarade allt detta! Med bravur dessutom, alla hade jättetrevligt, inklusive värdfolket. Det utlovade regnet uteblev och istället bjussade junikvällen på ett nästan Lasse Berghagenskt ljus (ja, det var en kväll i juni…bapabababababa, bapababadadadada han tog av sig sin kavaj, sparka’ av sig båda skorna och sen spotta han ut snusen, sa min sköna får jag lov?). 

Titta, så trevligt alla har! (foto: Sarah Hill)

Kusiner med korv! (Foto: Sarah Hill) Till just den delen av trädgården räckte inte vuxenheten, men maskros är en underskattad växt.

Grillarna gick varma (tråkigt annars, värme är ju liksom i själva idén när det gäller grill), vinet flödade i vuxentakt, barnen rullade runt i finkläder med en korv i ena handen och såpbubblor i den andra. Spellistan bjöd på något för alla generationer. Och mitt i det fanns vi och var vuxna…som att ingen kunde ana att vi närsomhelst kan stoppa ostbågar i näsan eller äta lösgodis till frukost.

Flera gånger under kvällen tänkte jag att Jaha, nu är ungdomsfestandet slut på riktigt. Kanske har vi haft vår sista riktiga hemmafest (alltså inte fest hemma, utan just hemmafest dvs folk som beter sig som på krogen, fast hemma). Nu börjar en ny era, det kan bli spännande, även om jag kommer sakna att ha hemmafest. 

Sen hände det. Som genom ett trollslag blev det skymning. Barnen åkte hem med mormor och morfar, cirkeln i trädgården slöt sig lite, tröjor kom fram och myggljusen plockades ner från träden och sattes i mitten. Plötsligt blev vi 20 igen, fast inte på det där sorgliga sättet. Inte på låtsas alltså, utan bara att vi hittade tillbaka till vår generations sätt att sommarhänga. Efter en nattmatsvända till på grillarna, så flyttade vi in, satt på golvet, rökte under köksfläkten, pratade om livet…

Det finns exakt likadana bilder från varje sommar…i framtiden kommer de bara kunna dateras genom att räkna rynkor.

30+ är som att vara tonåring igen. Det är att vara jätteung och jättegammal på samma gång. Det är att krisa en sekund och dansa sin snyggaste dans i nästa. 34 är det nya 14, minns var ni läste det först!

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar