Annons
Annons

Resedagbok: Tyskland, Lutherstadt Wittenberg

03.00 ringde klockan i morse. Ja, det är sant. 04.00 blev jag hämtad i en taxi och 07.05 lyfte planet från Köpenhamn till Berlin. Väl på plats bordades en buss och strax innan 11.00 angjorde jag och min konfirmandgrupp staden Wittenberg i östra Tyskland.

Annons

Fasadmålningar, min bästa konstform. Saknar det i den svenska stadsbilden.

Varför åker man till Wittenberg? Det är en stad av samma storlek som tja…Sundsvall eller Trelleborg typ. Hade det inte varit för att en ung munk vid namn Martin Luther blivit hitskickad för att läsa och föreläsa vid universitetet på 1500-talet, så hade väldigt få utöver de 50000 invånarna ens vetat om Wittenbergs existens. Nu var det ändå så att Martin Luther med sina följeslagare levde och verkade i Wittenberg och följaktligen är det något av ett centrum för de lutherska kyrkorna i världen.

Nöjd präst som kan skriva under på de 95 teserna, 500 år senare.

Det var här han spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan och satte bollen i rullning till det som skulle bli det vi idag kallar reformationen. I år är det 500 år sedan och vi firar detta med buller och bång. Nja, vi firar inte konflikten mellan olika kristna, men vi firar att det är fint att vara en luthersk kyrka.

Våren är någon vecka tidigare här. Det blommar och uteserveringarna slamrar och lever. Älskar’t!

Luther ville förändra kyrkan så att det inte var en kyrka för lärda, rika män utan för alla. Han översatte Bibeln till tyska och såg till att vi idag pratar folkets språk i kyrkan (nja, vi jobbar på det. Fortfarande slänger vi oss med storord som ibland är omöjliga att förstå, men vi pratar svenska där det behövs, finska där det behövs, tyska där det behövs och romani där det behövs). Han vände sig mot att prästen står mellan människan och hennes andlighet och menade att alla är myndiga nog att själva tänka och tycka om dethär med Gud.

Slottskyrkan i Wittenberg. Mäktig.

Vi har ofta haft en uppfattning om Luther som allvarstyngd och förbjudande. Nej nej, omvärdera det! Luther skrev psalmtexter till melodier från dryckesvisor, gifte sig med en förrymd nunna och drev sarkastiskt med sin tids överheter på sätt vi idag kan känna igen från riktigt bitska stå-uppkomiker.

Jag köpte inte denna till min mamma i födelsedagspresent.

Och vet ni vad han sa mer? Att Kyrkan ska vara stadd i ständig förändring. Alltså att kyrkan aldrig får stagnera och stå still utan hela tiden måste se sin samtid och vara kyrka bland människor här och nu. Därför är jag här nu med ett gäng övertrötta 14-åringar som babblar, fnissar och springer uppe på nätterna – för att de är kyrkan nu. I ständig förändring, med 14-åringar och 80-åringar och alla andra som vill förändra, förnya och reformera.

 

(15)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar