Annons
Annons

Rocka sockorna

21 mars rockar vi sockorna för allas lika värde! Det är internationella Downs syndromdagen och på initiativ från svenska Downsföreningen, så hyllar vi olikheter. Mycket mer att läsa finns på Rockasockorna.se

Annons

 

Jag är väldigt glad över att barnens förskola så självklart pratar om allas lika värde och mångfaldens rikedom. Mångfaldens rikedom, herregud, vem ringde pastor Jansson?! Ni fattar vad jag menar…att det är bra att människor är olika, för olika är bra. Jag hade en bok när jag var liten som hette typ Välkommen till oss eller något liknande. Jag tror det var Inger och Lasse Sandberg som hade skrivit och ritat den. Alltså upphovsmänniskorna till Tummen, Pulver och spöket Laban. I alla fall, så slutar den med frågan Visst är det bra att vi ser olika ut, så att inte alla ser ut såhär och så var det en bild på fyrkantiga, gulvita ansikten som såg identiska ut (de såg ut lite som Carl Bildt faktiskt). Den filosofin är så himla enkel och så himla svår. Den är enkel, för vi säger det hela tiden. Vi vet hur det ska vara. Vi vet att alla människor är lika mycket värda. Vi vet att olika är bra. Sen slår vi bara en blick på valfritt kommentarsfält och inser att hur mycket vi än vet, så är det rätt svårt att omsätta i praktiken.

Brandbil, rosa/lila, rosa, äpplen. Nöjda barn.

Jag kan ha lite problem med symbolhandlingar som går ut på att ställa till med spektakel och lägga upp på sociala medier. En total katastrofgrej var kampanjen för bröstcancer som cirkulerade för något år sedan. Plötsligt fylldes ens flöde av uppdateringar med kryptiska meningar som Hawaii i mars och svart BH, vita trosor. Först fattade ingen någonting, sedan fick många kvinnor ett slags hemligt facit. Lägg upp en status med din drömsemester och din födelsedagsmånad  (ja eller något liknande) och samma sak med underkläderna. Budskapet var att sprida medvetenhet kring bröstcancer och en del av budskapet var att inte involvera män i det hela. Bara kvinnor skulle få facit. Alla män skulle undra vad vi sysslade med, en särskild kvinnoklubb som skulle fnittra lite. Samtidigt uppmanades ingen att varken undersöka sina bröst eller skänka pengar till cancerforskningen. Fail.

Utmaning för någon som bara äger svarta strumpor. Hittade de randiga längst in i lådan och den prickiga i väskan. Fråga mig inte varför den låg där…

I alla fall. Vi rockar sockorna idag – och det är BRA! Så länge det faktiskt får någon verkan. Och så länge det blir en positiv uppmärksamhet. Sitter det barn i olika klassrum och samlingsringar idag som upplever sig oerhört utpekade? Idag har vi olika strumpor för att du är annorlunda. Jag säger inte att det är så, jag säger bara att medvetenheten måste finnas! Så länge det inte blir ett jippo där vi uppmärksammar människor med Downs syndrom en dag, bara för att imorgon se mellan fingrarna på skolgårdar och arbetsplatser där diskriminering och mobbing sker. Kan du ha matchande strumpor imorgon och ändå stå för samma budskap som du manifesterar idag?

Är annorlunda bra och fint även den 22 mars?

 

(11)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar