Annons
Annons

Sagan om den lilla, lilla gumman

Grannarna rensade sin sida av rabatten. Min inre tant hade ångest i en vecka över vår sida. Sen fick hela grannskapet så de teg. Wham bam, thank you ma’am!

Djupt inne i mig bor en liten, liten tant. Hon vaknar till liv ibland. Oftast helt otippat. Plötsligt står hon i affären och säger Nu ska jag göra kalops! Sen kan hon liksom det. Det är jättekonstigt, eftersom jag inte annars är någon wizard vid spisen (Alltså, igår gjorde jag sparrissoppa som jag fick den gjutna idén att kötta i en hel citron i. Den var nästan god).

Annons

Missförstå mig inte här nu, jag har inte fallit för någon hipstertrend och sitter och virkar mormorsrutor och bakar grötbröd (inget ont om grötbröd) med surdeg. Jättefint och jättegott, men var och en som känner mig det minsta, fattar ju att jag inte sysslar med sånt. Det är bara det, att vissa tantgrejer bara tränger sig på mig. Eller kommer inifrån, kanske?

Penséer är en sån sak. Jag vet saker om penséer. Jag kan plantera dem och sköta om dem så att de håller sig hela våren. Det är så otippat, på någon vänster. När jag ser en pensé, så flyttar både fucking Åmål-tonåringen och prästmorsan tillfälligt ut ur min kropp och ersätts av Siv, 79. Siv kan göra kalops och plantera penséer. Siv säger saker som att varje hem bör ha en Mårbackapelargon! och Kryddpeppar är egentligen den enda krydda som behövs i ett kök! Siv har alltid funnits. Hon har bott i mig långt innan fucking Åmål-tonåringen flyttade in och absolut ännu längre än prästmorsan. Siv fanns när jag planterade om en kaktus och satte in på min storebrors rum när hans killkompisar skulle komma över och spela Commodore 64. Det ser så trevligt ut! sa Siv genom en åttaårings mun.

Lill-Siv

Siv gillar när det spelas klämmiga bitar på radion och uppskattar matlagningsradio mer än matlagningsTV.

Jag gillar Siv skarpt. Siv har tagit mig igenom många minnesstunder efter begravningar, där både prästmorsan och fucking Åmål-tonåringen egentligen bara velat himla med ögonen. Då har Siv räddat kalaset med att kunna texten till otaliga Taubesånger och kunnat diskutera recept på äggost (jag var präst på Västkusten några år). Siv äger en julklocka i porslin från Rörstand. Prästmorsan vill slänga ut den varje jul eftersom den är ful som stryk, men då ilsknar Siv till och berättar att den klockan minsann har Jenny Nyström-motiv och dessutom nog är värd en liten slant! 

Siv, sju år. Siv har bakat en kaka på en bas av potatismjöl. Seriöst. Potatismjöl. (Obs! Den är skitgod, Kronans kaka heter den!)

Siv är en av mina superkrafter. Hon bär mig genom diverse sociala situationer som kräver ett bra kakrecept. Dessutom klappar hon alltid prästmorsan och fucking Åmål-tonåringen på kinden och säger det kommer bli bra, du är ju en smart tösabit!

Fucking Åmål-tonåringen valde läppstift, men Siv har banne mig bakat påsktårta!

Siv, lilla Siv, vem är väl som du? Ingen i hela världen!

(21)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar