Annons
Annons

Silverräven

När jag var 19 hittade jag ett blont hårstrå mitt på huvudet. Jag började färga håret rätt tidigt, så vilken som var min egentliga hårfärg hade jag inte riktigt koll på. Någon slags råttfärgat, mörkt cendré typ, kanske…åt det brunare hållet, men ändå ljust. Som barn var jag så rågblond att Ny Demokrati hade kunnat använda mig som poster girl för valet 1991. Likväl, det där blonda hårstrået som växte mitt på huvudet gjorde mig lite konfunderad. Jaha, då blir jag väl blond då.

Annons

Det blev jag inte.

Hårstrået var inte blont.

Hårstrået var inte ens vitt.

Hårstrået var ljust, ljust grått.

Min ömma moder berättade då för mig att mormor började gråna när hon var 19 och var, under 50-talskemikaliepigmenten, helt grå vid 22. Jaha, tack och bock, genetiskt lotteri = nit. Och mycket riktigt. Vid 22 var jag också helt grå. Jag har färgat och färgat om, färgat över och lusläst på alla förpackningar om hur bra olika fabrikat täcker det gråa. Nyanser har varit sekundärt, bara det gått åt det bruna hållet har jag varit nöjd. Ibland har det blivit eldrött och ibland svart, men efter bara någon dag har några gråa letat sig fram och sagt (med demonröst): Du slipper oss aldrig, Johanna, vi kommer bo hos dig alltid alltid. Du är gammal och fuuuuuul. 

Stundtals har jag stöddigt sagt: Jag rockar detta nu, grått hår kan väl ändå vara ganska ball?! Problemet är att jag sällan fått så mycket medhåll. Visst är det ball, men du ser rätt mycket äldre ut tillsammans med Va? Har du grått hår under det färgade? och inte minst det förvånade oooohh:andet på inandningen när jag lyft luggen för att visa det lite slarvigare färgade underhåret och är det så mycket?! Och ni vet ju hur vi funkar, vi människor. Det räcker ju liksom med en sådan kommentar för att absolut på stunden köpa illröd färg och gråta lite på sin kammare. 

Men nu drämmer jag faktiskt näven i bordet! Nu rockar jag grått hår, för det är faktisk en asball färg, oavsett ålder. Jag är fortfarande för ung för att enligt the beauty standards ha grått hår. För enligt the beauty standards finns bara ungdom, det vet vi alla. Jepp, jag kompromissar bort mitt ungdomliga utseende, för jag orkar inte behaga någon längre. Jag är så trött på det! De gråa tinningarnas charm gäller liksom bara stiliga män över 50, men det är slut på det nu. Hör du det, George Clooney?! Jag kommer här nu, stålgrå bakom den lilla utväxt av den sista färgningen som finns kvar. Silverräven är mitt nya superhjältenamn.

Silverräv. Extremt flottig. Urborstat vax så att Mediapappan kunde klippa till barret. Silverbarret.

Silverräven – så in i helvete charmig med sina gråa tinningar. Silverräven – ber aldrig om ursäkt för sig själv. Silverräven – långfingret i luften!

Let me take a selfie!
(gratisbild, tagen från https://pixabay.com/sv/rävar-silverräv-rovdjur-kjøttspiser-2402059/)

(39)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar