Annons
Annons

Sir Alexander Fleming och penicillinet

Den 14 mars 1929 blev den första patienten någonsin behandlad med penicillin. Sir Alexander Flemings nya sätt att bota bakteriesjukdomar förändrade världen. Ett bortglömt prov av stafylokocker hade börjat mögla och wham bam – stafylokockerna hade dött där möglet farit fram. Fantastiskt! Jag, som var halsbarn hela 80-talet, dvs hade tre-fyra halsflussar om året, har gått på säkert hundra kurer under livet hittills (kul att vabba med mig säsong efter säsong innan det fanns ipads eller ens video, tack mamma och pappa!). Tvätta händerna i all ära, men den gode sir Alexander hade ju världens grej på g.

Annons

Jag tänker inte vara sämre.

Jag har startat mina egna odlingar. Jag räddar er alla i zombieapokalypsen.

I bilen finns alltid något organiskt som efter ett tag kan bota en mellanstor stad från allt mellan halsfluss och gonorré. Varsågoda!

Äpple, bröd, täckbyxor – snart i hemmaapoteket!

Påsen med organiskt skräp. Töm den inte varje dag, för då går du miste om en dunderkur nästa öroninflammation. Du kanske slipper vabba!

Matavfall. Jatack!

Skafferiet, denna guldgruva av bortglömda livsmedel. Här finns skatter att ta vara på. Tänk om du får borrelia av ett fästingstick i sommar – kolla i skafferiet, något har säkert förvandlats till ditt livs bästa penicllinkur!

Vem vågar kolla längst bak? Inte jag. Än.

På ett lite mer seriöst plan (nja..), så är det ju faktiskt så att penicillin går att göra själv. På riktigt! Preppers, ni vet typen av människor som inte enbart populärkulturellt ägnar sig åt apokalypsen, utan ägnar all sin tid åt att lägga upp lager av konserver, vapen och mediciner, de sysslar bland annat med att göra penicillin. När du ser den första zombien komma släpandes på gatan utanför, spring till närmsta högstadieskola, lokalisera kemisalen och go nuts. Du behöver en skiva bröd, en frukt eller något annat som möglar (penicillinet vi får hos doktorn idag kommer ursprungligen från en odling från 40-talet på en cantaloupemelon!). När möglet får en fin turkos färg, så lägger du det i en steriliserad flaska i en vecka. Där har du penicillin. Inte bara, tyvärr, du har en massa annat mögel också. Det är nu du måste hitta kemisalen. Ny steriliserad flaska, en halv liter vatten och följande grejer från det låsta förrådet (sparka upp låset, det blir häftigare effekt så): 44 g laktosmonohydrat, 25 g majsstärkelse, 3 g natriumnitrat, 0,25 gmagnesiumsulfat, 0,5g kaliumfosfat, 2,75g glukosmonohydrat, 0,044g zinksulfat. Dra fram ett lackmuspapper från kemimajjens skrivbordslåda och reglera pH-värdet med saltsyra till mellan 5,0 och 5,5. Låt stå en vecka, filtrera och tadaaaaa! Penicillin! Källa på detta: den oerhört fascinerande sidan Survivopedia.

Detta får ni naturligtvis inte prova hemma. Så länge vår civilisation består alltså. När allt faller, så ba kör! I samma ögonblick som prästmorsan på bilden här nere uppdaterar bloggen, så lova mig att ni har färskvatten, konserver, ett bra vapen och inte minst tillgång till en kemisal.

Har jag läppstift på tänderna?

Förresten, har du problem med ingredienserna? Här bjussar jag på periodiska systemet! Hoppas du hittar franskfrökens klassrum också, för den enda gratisbilden jag hittade var på franska. Lycka till!

Du kan inte misslyckas!

(9)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar