Annons
Annons

Sommarstad och renässansslott

Semestern bara fortsätter! Det är ju svårt att tröttna på att semestra. Vår turnébuss, alltså den lilla röda Peugeoten rullar och rullar till kända och okända platser. Just nu är vi Kalmar hos svärmor. Kalmar blev utsedd till Sveriges sommarstad i år igen, tredje året på raken. Väl förtjänt! Här satsas det big time!

Annons

Idag blev Kalmar slott utflyktsmålet. Vi knorrade lite över priset. Över 400 spänn för en familj, paketpris för två vuxna och två barn. Det är rätt saftigt med kosing för en barnfamilj och det ställer höga krav på utdelning. Idag blev det jackpot. Snacka om att Kalmar slott levererade.

Inne på borggården möttes vi av Elisabeth av ätten Vasa, syster till kung Erik XIV. Som en Anna-och-Elsa-dröm på riktigt. Hon guidade oss genom drottningens gemak, ett dignande matbord (med samtal om att de inte hade gafflar) och kungens hemliga flykttunnel – helt på barnens nivå. Storebror var trollbunden och gick själv tätt bakom henne från rum till rum.

Elisabeth av ätten Vasa, ur barnvinkel…borde kanske rest mig och tagit bild.

”Vad blir det till middag idag?” ”Svan. En hel. Det blir till två lunchlådor också”

Tillbaka på borggården möttes vi av självaste kungen. Vi var lite rädda, för prinsessan Elisabeth hade berättat att han inte var en sån bra kung utan mest tänkte på sin egen makt och rikedom. Mot oss var han snäll, men han satte både narren och härolden i stupstocken så prinsessan hade nog rätt ändå.

Erik XIV, oberäknelig snubbe.

Och allt bara fortsatte och fortsatte. Tornerspel, gycklare, sagostund med prinsessan, klädprovning, tronbestigning, tillverkning av krona…jisses, vi fick lugna ner oss med spagetti och köttfärssås när vi kom hem.

400 spänn är mycket cash. Idag fick vi verkligen valuta för dem, men jag vet att det är en fullständig omöjlighet för många familjer. Glöm inte att stötta majblomman och andra liknande initiativ, som gör att barn kan få uppleva supersaker på sommarlovet. Det kändes verkligen värt 400 spänn, för vet ni vad – ett tjugotal unga människor får skälig lön med kollektivavtal och sånt bra för att spela teater flera timmar i sträck. Det är ju dubbelt det där. Det måste ju kosta, för deras lön måste vara skälig. Och det är samtidig så djupt orättvist att bara vissa familjer kan vara där.

The north remembers…

Stay tuned, nästa gång kanske jag bloggar från någon annanstans…

(24)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar