Annons
Annons

Sportlovstips i Skåne

Alltså, Johanna, att inte gilla Österlen är som att inte tycka kattungar är söta! 

Precis, exakt, på pricken så sa min kompis till mig på gymnasiet. Jag höll låda (jag höll mycket låda i sena tonåren, vem är förvånad?) om de olika skånska kusterna och vilken som var bäst. Jag var, är och kommer alltid att vara team västkust. Det kan liksom ingen ta ifrån mig. Men jo, jag håller väl med om att det var lite väl magstarkt att påstå att jag inte alls gillade Österlen.

Annons

Ok, Österlen är fint. Kattungar är söta.

Jag gillar nämligen den del av Skåne som förr i tiden låg öster om den stora vägen som liksom delade Skåne. Typ. Öster om leden, alltså Österlen på lagom grötig skånskdanska. Öster om leden, på lite korrekt rikssvenska (Inte öster om Eden. Obs, internt kyrkskämt…eller James Dean-skämt, välj själv). Varsågod för lite folklivskunskap! Jag är fortfarande team västkust alltså, tro inget annat, men valet av sportlovsaktivitet för dagen föll på Glimmingehus, 1500-talsborgen utanför Simrishamn.

Åh vilket guldkorn! Jag har inte varit här på 26 år. Skojar inte! Senast jag stegade upp för trapporna till steniga balsalar var i tredje klass. Då fanns där en tant i medeltidskläder som berättade om svartråttorna och pesten. Samtidigt som hon berättade det, såg jag och en kompis en riktig råtta. Vi skrek på nioåringars vis och var övertygade om att vi skulle få pest. Det fick vi inte och följaktligen kunde jag visa samma borg för mina barn 26 år senare.

Riksantikvarieämbetet, som driver borgen, hade dragit igång sportlovsaktiviteter. Rekommenderas varmt för alla åldrar. I borgen finns 20 stycken svartråttor (av sten, utan pest) som alla bär på en bokstav. Av bokstäverna bildas senare ett ord. Kul! Barnen blev mycket engagerade. Vi mötte ett gäng med barn runt 11, som var lika engagerade, så det verkar passa från 3-12 ungefär. I jakt på en toalett försvann Lillasyster ur sikte en minut. Sedan kom hon promenerande med en museipedagog som vänligt upplyste mamman om att vallgraven på sina ställen är bottenlös. Ångesten, mina vänner, är på sina ställen bottenlös. 

Inne i de lite nyare ekonomibyggnaderna rådde stor aktivitet! Utklädningskläder som gör dig till riddare och prinsessa, pyssel till ett stort fastlagsris och en duktig museipedagog klädd som adelsdam från 1499. Alla glada! Tja, utom ett barn som vägrade klä sig i något annat än de ljuva sammetsklänningarna i vuxenstorlek och markerade detta genom att lägga sig på golvet och ett barn som fick en hostattack av Guds nåde på grund av (visade det sig) intensiv jakt på råttor som lett till inhalerande av medeltida grus (obs sant!). När alla lugnat ner sig, kunde engagerat pyssel pysslas. 

Tyvärr har caféet inte öppnat för säsongen. Det hade jag missat och således packat ner en påse bullar, men ingen ordentlig matsäck. Bad mistake, eftersom det tar sina modiga timmar att leta alla råttor, pyssla allt pyssel, klä ut sig och konversera adelsdamer från 1499. Ta med mat!

Sportlovstips nr 3 är således: Glimmingehus, Simrishamn. Kostnad: 70 spänn/vuxen, gratis upp till 18 år. Betyg: 4 av 5 pga att priset gör att många familjer inte kan. Visst är det väldigt prisvärt och säkert enormt subventionerat redan, men just under lovveckor borde priset kapas. Ja, den meningen är exakt likadan som i inlägget om Kulturen i Lund. Jag fattar att allt inte kan vara gratis, bra kultur kostar. Jag vill bara superduperunderstryka att alla barn har rätt till bra kultur! 

”Dra kavel”, medeltida lek, extremt kul. Som en medeltida personalfest där någon på kontoret måste demonstrera sin styrka…

Jo, kattungar är söta. Jo, Österlen är fint. Jag är fortfarande team västkust. Men ok, ett besök österut då och då har ingen dött av.

Ps. Du som gillade de svarta stenråttorna så mycket att du tog med dig nr 16 hem alternativt gömde den på något helt orimligt ställe i borgen…mina barn darrade med underläppen vid hemgång. De pratar fortfarande om hur tråkigt det var att vi inte kunde lösa hela pusslet. 11-åringarna vi stötte på hade också letat genom borgen två gånger, så vi vet att den var borta. Bara…bara gör inte såna saker. Lämna tillbaka den och sluta upp med dumheter, du gör barn ledsna!

(9)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar