Annons
Annons

The big bang theory

Jorden vi går och står på är ca 6000 år gammal. Planeten skapades på sex dagar och den sjunde dagen inrättades som vilodag. Varje växtart skapades på sin bestämda dag och varje djurart på sin. På den sjätte dagen skapades människan. Inga encelliga organismer har någonsin utvecklats vidare, inga manetliknande varelser har någonsin blivit mer fisklika, inga fisklika varelser har någonsin gått upp på land och framförallt har ingenting av detta lett fram till att människosläktet såg dagens ljus.

Annons

Så tror många att den genomsnittliga religiösa människan tror. Jag är lite chockad över det. Seriöst, rätt chockad. Jag känner att jag vill ha en skylt med mig i mötet med konfirmander, konfirmandförföräldrar, brudpar, sorgehus, dopföräldrar, kassakön, bilprovningen, gynekologen, tandis, godisaffären, systemet osv osv.  Vad är det första du svarar när expediten på systemet vägleder din fredagskväll?: ”Ska ni äta lamm, sa du? Då rekommenderar jag att du tar côtes du Rhone-flaskan, om du står och väger” ”Ja, alltså, jag tror ju på evolutionen, det måste du ju förstå!!!”

 Bilprovningen kräver nog också en skylt. ”Håll koll på bromsskivorna bak och jag måste ge dig en tvåa på strålkastarna, de bländar” ger ju inget utrymme för någon med prästkragen på att svara ”Mörk materia, det är ju både spännande och ångestskapande på samma gång!”. 

Jag får skaffa mig en skylt:

NATURVETENSKAPLIGT INTRESSERAD PRÄST

GILLAR DINOSAURIER, EVOLUTION, BIOLOGI OCH GANSKA MYCKET FYSIK, FAST MATTEN ÄR SVÅR.

Jag har varit på kurs igen! Hurra för kurs, kunskap och kafferast, men det blev en galen vecka. Mina cirklar rubbades något av att vara borta från expeditionen alla dagar utom torsdag och sedan jobba hela helgen. Hursomhelst, så var jag på en fortbildningsdag om mötet mellan naturvetenskap och religion. Det är så vansinnigt spännande! Jag kommer från en familj av humanister. ”Vi kan inte räkna” har varit den kollektiva självbilden, utom för pappa och mormor. De kan räkna. Och faktiskt – jag kan också räkna. Jag har tragglat och kämpat och inte fattat hälften. Sedan jag flytt in i bokstävernas förlovade land och struntat i att gå den extra milen med matten…och missat ett universum av tokspännande saker. Jag tar igen det nu! Jag ångrar inte en sekund att jag valde teologin och jag vet att jag är bättre på bokstäver än siffror och samtidigt är det dags för revansch. Jag älskar rymden, jag älskar biologi och genetik, jag älskar meteorologi, jag älskar arkeologi och jag älskar att inget av det krockar med prästeriet, varken personligt eller professionellt (att vara prälle är en extremt stor del av ens person och berör många delar av ens inre liv, precis som jag tror att det är i många yrken).

En födelsedagspresent från Mediappan. Jag lär mig fysik (och kemi och algebra) i serieform. Inget är förenklat, men lätt att ta till sig.

En födelsedagspresent från Mediappan. Jag lär mig fysik (och kemi och algebra) i serieform. Inget är förenklat, men lätt att ta till sig.

Så sent som förra veckan fick min kollega en fråga om hur jorden skapades, av ett barn som lärt sig i skolan att ”de kristna” tror att jorden skapades på sex dagar fix och färdig. Nej, kära religionslärare, ”de kristna” tror inte det. ”Några kristna” tror det. ”En liten del av de kristna” tror det. ”De flesta kristna i Sverige” däremot har läst så pass mycket i och om bibeln, att vi vet att den delen av bibeln aldrig gjort anspråk på att vara en historiebok. Det är en myt som berättar något om hur det är att vara människa i världen, om ansvaret vi har att bruka och vårda jorden. En myt är aldrig sann och en myt är aldrig falsk. En myt bara ger sin mottagare ett budskap. Så, nu har vi rett ut det.

Kreationism heter det lite förenklat när någon bokstavligt tror på Bibelns skapelseberättelser (Ja, berättelser, det finns nämligen två – och de motsäger varandra.) och att jorden är 6000 år gammal. Det är en amerikansk strömning som gärna följer i spåren av den kristna högern. Abortmotstånd, HBTQ-motstånd, en kvinnosyn från 50-talet och bakåt och barnaga är andra saker som brukar förknippas med dylika rörelser. Det är företeelser jag aldrig vill eller tänker acceptera att bli förknippad med!

Inne i livmodern genomgår vi hela evolutionen, snabbspolad. Vi skapas av en liten, liten, liten bit av alla som gått före. Vissa saker förstärks och andra försvinner, beroende på vår och kommande generationers miljö och förutsättningar. Evolutionen är bland det mest andliga jag kan komma på. Att förneka den är ju att förneka hela skapelsen, hela ursprunget…

15,4 cm bebis. Storebror skapas av en liten, liten, liten bit av alltsom gått före honom. Vissa saker förstärks och andra försvinner, beroende på hans och kommande generationers miljö och förutsättningar. Evolutionen är bland det mest andliga jag kan komma på. Att förneka den är ju att förneka hela skapelsen, hela ursprunget...

15,4 cm bebis. Evolution pågår. Kan också ses som en selfie av min livmoder.

(113)
(0)

2 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar