Annons
Annons

Vad gör du när du är ledig?

Jag har skrivit några inlägg med bilder från en arbetsdag, för att folk ibland undrar vad en präst gör alla dagar utom söndag.

Vad gör jag på lediga dagar då? Tja, ibland är jag ju helgledig, som i helgen, men varje måndag är fri oavsett vad jag gjort på helgen. Det jämnar ut sig i slutändan, det där med lediga dagar, eftersom vissa perioder är så hektiska att de lediga dagarna blir få. Faktum är att måndagarna inte är så jättespeciella. En ledig lördag eller söndag kan jag få prestationsångest över att jag måste hitta på roliga saker, men måndagar är ju måndagar. En ledig måndag finns få saker att hetsa upp sig över. Ibland hittar vi på något skoj, ibland sitter vi mest och degar. Allt är tillåtet.

Annons

Här kommer ett smakprov på ledig måndag, en vanlig vecka i april:

07.28 Storebror, som under natten krupit in till sina föräldrar, sätter sig käpprätt upp och säger Ska vi inte gå upp snart? Alla andra mumlar något tills någon av oss inte orkar mer. Oftast förlorar de vuxna och vi masar oss upp. Mediapappan pluggar oftast hemma på måndagar, så alla är på plats.

När hon brer sin dotters macka, dagdrömmer hon om de första präståren, då de lediga måndagarna innebar sovmorgon, då 07.30 var en del av söndagsnatten, då frukost var svart kaffe och en cigg…

09.00 dagens allvar startar för somliga. Andra upplever en annan typ av allvar. Denna vecka: hemtenta och test av Pyamashjältarna-outfitsen, födelsedagspresenter från kusinerna.

11.00 Handla med två barn. Jag tror att det ska gå smärtfritt varje gång. Varje gång nynnar jag istället Håkan Hellström-låten En vän med en bil, som börjar Jag har lurat mig själv, så många gånger nuuuu. Jag gillar ju inte ens Håkan. Jag har svårt för populärkultur utförd av pojkgubbar. Ändå nynnar jag…Jag trodde kärlek som din, var lä-ätt att fånga nuuuu. 

En vän med en bil

12.30 Gör broccolisoppa. Bjussar spisen på en deciliter soppa för varje pulstryckning på mixerstaven. Vägrar byta till större gryta. Hör och häpna, två barn äter av hjärtans lust. Mors hjärta smälter och hon blir en mild och god 1800-talsmamma. Tant Gredelin blir Tant Brun på två röda när barnen äter broccolisoppan (som Tant Grön har lagat).

16.00 åker och hämtar ut Storebrors första pass. Han ser rufsigt hunkig ut på bilden, irriterar sig på att han inte fick skriva sitt namn och övar på att säga fish and chips, please. 11 maj sticker Storebror och Prästmorsan till London. Lillasyster och Mediapappan stannar i Malmö. Lillasyster har bestämt att de ska äta korv. Alla glada!

16.15 kör Storebror till gymnastikträning. Kramas hejdå, titta en stund efter de glittrande skorna. Gå nu då!!! Jodå, jag ska gå. Föräldrar icke önskvärda. Jag nöter inte ribbstolsbänk längre. Åker och dammsuger bilen! Ja, ni läste rätt. Prästmorsan har dammsugit bilen. Helt ärligt bara för att jag skulle skjutsa mina föräldrar i den idag, annars hade det inte hänt förrän kanske till semestern. Och med kanske menar jag antagligen inte.

Bzzzzzzzzzzzz

18.30 hemma, äta, bokad telefontid med mamma (spontana klubben sammanträder inte i min och mammas lokaler och det är ok), Mediapappan lägger barn. Ni får tänka er bilden, för då gick allt så himla snabbt. Alla skulle kramas och lyftas och ringas och diskas.

21.00 lugnet lägger sig över nejden. Barnens smyglekar tystnar. Då börjar en andra andning. Måndagar spelas vår podd håll käften, I love you  in. Från noll till hundra på en hav sekund, huset ändras till studio, ett glas vin hälls upp och det är high life i ungefär tre timmar. Lika snabbt går vi från hundra till noll vid midnatt. Då har vi pratat konstant i tre timmar och blir tysta och tomma.

Mediapappans rätta jag. Sysslar med media. Prästmorsan sysslar med vin och snus. 

00.30 Godnatt. En ledig dag bland andra, en helt vanlig ledig måndag. Det blir inte så mycket mer spännande än så, men jizzes vad jag älskar måndagar!

Tisdag 05.00 Lillasyster skriker att hon har kräkts. Det har hon inte. Jag känner överallt i vår säng, dit hon tassat under natten, inget kräk. Jag bär henne till toaletten, inget händer. Jag luktar henne i munnen, hon luktar tandkrämsrester och morgon. Hon dricker vatten och somnar om. Jag tänker inte mer på det. Hon har väl drömt…

Tisdag 09.15 telefonen blinkar till och förskolan ringer. Lillasyster har kräkts över hela frukostbordet. Vabbelivabvab.

Jag grämer mig djupt i mitt inre. Stackars Lillasyster, stackars pedagoger, stackars andra barn, stackars andra familjer om fler drabbas (men cut me some slack, jag har inte medvetet lämnat ett magsjukt barn på förskolan, det skulle jag aldrig göra. Hon hade inte kräkts på natten och var glad och mindes inte ens kräkdrömmen när vi gick upp)…stackars alla. Och stackars mig. Jag hade ju dammsugit bilen. Helt i onödan. 

 

(22)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar