Annons
Annons

Välkommen, välkommen hit.

Glad nationaldag!

Tvåårig nationaldagsfirare 2014, inte särskilt etniskt svensk. Han delar DNA med stora delar av östeuropa, men verkar ha fått en plats här ändå…

I min barndom hette dagen svenska flaggans dag och om skolavslutningen inte redan varit, så var det ofta något jippo på skolan. En gång fick vi äta superlång rulltårta, så lång att den sträckte sig över hela skolgården. På svenskt vis stod vi alla i kö och fick en försvinnande liten bit av tårtan. Det gick något rykte om att det var Guiness världsrekord på G med den längsta rulltårtan, men ingen inspektör syntes till, så det var nog bara ett rykte. Det var grädde och strössel på. Men ingen berättade för oss vad allt detta innebar. Det var svenska flaggans dag, liksom. Inget som behövde kommenteras ytterligare.

Annons

Fortfarande idag har jag inte någon pejl på denna dagen. Gustav Vasa valdes till kung och tre hundra år senare, i runda slängar, så undertecknades en ny regeringsform. Tillåt mig att se ut som ett stort frågetecken. Gustav Vasa? Ny regeringsform? Är det konstig att firandet av vår nationaldag kan kännas lite krystat?
Det känns nästan lite synd att vi aldrig varit ockuperade och således inte har någon frihetsdag att fira. Klart att jag inte önskar oss en ockupation, men firandet av en frihetsdag känns mer motiverat än ett rötägg till landsfader och en regeringsform.

Är det idag jag ska vara stolt svensk? Jag vet inte, är jag det? Klart att jag älskar att bo i Sverige, jag har ju fått alla möjligheter i världen genom att vara född här, av etniskt svenska föräldrar, som i sin tur hade etnisk svenska föräldrar, som i sin tur…

Mina egna barn har inte den bakgrunden. Hanna Brezinska var fånge Z-4517 i Auschwitz. Hon kom till Sverige med de vita bussarna och blev Mediapappans mormor. Vi, den lilla familjen Öhman, finns här för att hon överlevde och för att hon fick nya möjligheter till liv. I Sverige. Det var naturligtvis inte ett lätt liv, låt oss inte överskatta det var bättre förr. För det var inte bättre förr. Vi kan däremot göra det bättre nu – och i framtiden.

Jag får lov att dela livet med de där tre…

För att hon överlevde och fick starta om…

Bild på Hanna Brezinska, från min svärmor, Jeanette Öhman

Tack Hanna, för att du överlevde, skapade ett nytt liv här och gav upphov till kommande generationer. Tack Sverige, för att det var möjligt att göra så. Därför kan jag uppmärksamma 6e juni. Inte för en landsfader med tvivelaktiga motiv eller en regeringsform som jag inte kan relatera till. Tack för min familj, Sverige. Tack för att mina barns genpool är en blandning av halva Europas kulturer och religioner. Låt oss fortsätta så, för framtida familjer, för våra barns barnbarn. Det brinner därute, men här är det lugnt.

Välkommen, välkommen hit!

(33)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar