Annons
Annons

Världens bästa jobb

Jag har världens bästa jobb. Det vet alla.

Jag älskar att träffa folk som säger likadant. Jaja, andra präster säger det hela tiden, men jag vet ju att de har världens bästa jobb. Det är när andra yrkesmänniskor säger det som jag myser riktigt mycket. På riktigt. Inget skenheligt jag blir glad när andra är glada-gullegull, utan på riktigt tycker jag det är så himla tillfredsställande med människor som är så självklart på rätt plats.

Annons

Igår var jag på möte med en sån människa. En arkeolog. Till och med två. Och ännu fler, men de var nere i en grop.

Under marken och ovanpå marken finns människors historia och nutid. Och jag blir blödig.

Under, bredvid och överallt omkring kyrkan där jag jobbar ligger resterna av vår första storstad. Obs, sant! Alla bönder i området har ju vetat detta länge. Varenda plöjning har det vällt upp fynd från en svunnen tid. De senaste decennierna och framför allt de senaste tio åren och framför allt de senaste två åren har detta blivit världens grej. Här, mitt på slätten fast uppe på kullen, finns grunden till vår civilisation.

De vet att några gravkullar i området är från stenåldern, men själva staden de bit för bit gräver fram fanns mellan ca 100 före vår tideräknings början till 1000-talet. Och det är så himla spännande!!! Och jag har världens bästa jobb som får samarbeta med dem. För nu ska jag det! Vi delar liksom mark och vardag. Precis som människorna för tusen år sedan delade mark, vardag, regn och solsken, precis som människorna för tusen år sedan får vi utbyta kompetenser och intressen. Jag som är obotligt historie- och utvecklingsintresserad ville ju nästan gråta av lycka när jag fick planera skolarbete med en annan aktör som rör sig i skolbarnens närhet, men på en annan arena.

Där framme, under koret, ligger gravar som antagligen från början låg under en träkyrka, som blev en stenkyrka, som blev en tegelkyrka. Avtryck som jag får fortsätta…

Och dessutom fick jag titta ner i gropen. I gropen fick jag se utgrävningen av en ugn som kanske har används till att torka/rosa/fermentera/whatever korn till vår civilisations första öl. Bakom mig låg ett schakt där man nästa vecka ska gräva ut det som var den gamla vägen. I många olika lager, där man hittat både en medeltidsväg och en ännu äldre väg.

Det där i mitten är en ugn!

Jag liksom bubblar av detta. Det är stort, på så många plan. Stort geografiskt och stort existentiellt. Här har människor levt sina liv och fortsätter att göra det. Det ligger mycket metall, keramik och spannmål under de där jordlagren, och det ligger så många livsöden – helt vanliga sketna vardagsmänniskor som du och jag- bakom de föremålen. Åh vad jag älskar helt vanliga sketna vardagsmänniskor!

Jag har världens bästa jobb och jag tror minsann att arkeologerna har det också.

Besök Uppåkra, superlättillgängligt med både bil, cykel och buss (och lite gång). Rullstolar funkar på stora delar av området och caféet är supertrevligt. Säg till, så guidas kyrkan också!

(9)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar