Annons
Annons

We can do it!

 

We can do it

Jag skulle tanka min bil. Inte mer än så. Reservtankens lampa hade lyst några mil, så nöden krävde dyra droppar. Jag rullade in på närmsta mack, klev ur bilen… och ville kräkas lite i munnen. Varför? Mackens reklamkampanj. Det är en obemannad mack och reklamkampanjen går ut på att det är skönt med obemannade mackar eftersom det då inte gör något om det händer pinsamheter. Har du en finne i pannan eller en dålig tatuering? Det gör inget, för du behöver inte möta någon anställd. En av bilderna, den som fick illamåendet att samla sig i maggropen, fick mig att bara sträcka upp mitt längsta långfinger  och säga naeäh va’ faaaan?! This is it:

Annons

Det var väl harmlöst? Eller ? Slappna av, det är ju roligt! Nej, det är inte harmlöst. Nej, jag tänker inte slappna av. Nej, det är inte roligt. Jag la upp bilden på Instagram och inväntade reaktionerna. Någon annan kvinna sa att hon inte alls hade tolkat bilden sexistiskt, några kvinnor höll med mig och en handfull män fick springa två varv runt huset av ilska över att en kvinna tycker att ett kvinnoporträtt är sexistiskt. Kränkt?!  (jag använde inte ordet kränkt, de la det i munnen på mig. Eller i fingrarna, kanske, när det är digitalt?) Hade du reagerat likadant om det hade varit en man? och men orka bry sig!! Så, här kommer mitt samlade svar:

Nej, personligen blir jag inte kränkt av en bild på en kvinnas rumpa. Jag blir arg. Kränkt och arg är inte samma sak. Jag blir arg för att återigen säljs grejer genom kvinnors kroppar. Vi exponeras, sexualiseras och/eller förlöjligas. Och detta händer varje dag. Från att vi når puberteten (och även tidigare, kolla ”flickavdelningen” i närmsta klädaffär), så tillhör våra kroppar inte oss själva. Vi sexualiseras på badhuset, vid amning, på krogen, på jobbet, på stan -överallt. Vi går aldrig hem i mörkret utan nycklarna i ena handen och telefonen i den andra. Vi blockar och anmäler män som skickar dickpics, vi är horor och fittor om vi inte vill ligga. Och så vidare, och så vidare. Men hallå, en rolig bild på macken är väl inte samma sak som att kalla någon hora eller skicka en dickpic? Nej det är det inte, men detta handlar om strukturer.En bild på ett kön och en bild på en troschock är två delar av samma struktur. Det är strukturer som ligger så djupt i vårt samhällssystem att vi ser dem som helt naturliga. Det kan röra sig om vem som pratar mest på ett möte på din arbetsplats, om det obetalda jobbet i hemmet, föräldraledighet och just uppfattningen om kroppar. Tack bensinmacken, men jag behöver inte mer förlöjligande av min kropp. Ni menade kanske inte det, men det var så jag såg bilden.

Hade du reagerat likadant om det var en man? Nej, det hade jag inte. För sorry män, men ni är inte utsatta på samma sätt. Ni lider av dessa strukturer på andra sätt. Ni tvingas in i en machokultur där ni pressas att vara något ni kanske inte är. Tro mig, jag möter människor i livets svåraste stunder och det händer oftare än ni kan ana att män hellre går ut från en begravningsgudstjänst än låter andra människor se honom gråta. Men era kroppar är era. Ni är inte ständigt sexualiserade, ni har inte en reseflaska hårspray med er på krogen.

Men orka bry sig!! Ja, vet ni, jag kommer orka bry mig. Till den dag jag dör, så kommer jag att bry mig. Jag är en del av en världsvid rörelse som vet och fattar att flickors rätt till skolgång och mäns våld mot kvinnor är tusen gånger viktigare än en bild på en bensinmack, men som också fattar att allt detta hör ihop. Det är dags att bryta dessa strukturer, en gång för alla. Jag vägrar bli förlöjligad och sexualiserad. Jag vägrar gå under epitetet hon den lilla tjejprästen, jag vägrar se det roliga i en troschocksbild på macken.

Jag är känslig, jag är lättkränkt, jag är humorbefriad.

Må så vara.

Jag är feministbitch, till den dag jag dör.

(115)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar